Vernissage Maarten Dekker

Datum
zondag 6 oktober     13:30 uur

GASTEXPOSITIE 

making it bear fruit before passing it on

In de tentoonstelling making it bear fruit before passing it on is een recente serie schilderijen van Maarten Dekker te zien. De titel ontleend aan een citaat van Stravinsky refereert aan een idee over traditie: traditie als fenomeen dat slechts levendig is zolang het in beweging blijft. Dit is een proces van actualiseren, oftewel: het voorbije relateren aan het hier en nu. Om het verleden toekomstbestendig te maken is vruchtbare grond nodig in de vorm van nieuw werk. De schilderijen zijn onmiskenbaar abstract, echter niet ontdaan van enige herkenbaarheid. Een soort afdruk-schilderijen, in olieverf, gemaakt met panelen waarvan de afmetingen zijn ontleend aan de zigzagstoel. Deze pootloze stoel is een iconisch ontwerp uit de twintigste eeuw van de bekende Utrechter Gerrit Rietveld. Het hoekige, eenvoudige karakter van de stoel is nog te herkennen in de schilderijen. Maar het zijn vooral de sobere, eenvoudige vormentaal én de ideeën over abstractie die de ‘traditie’ bepalen waartoe het werk zich verhoudt.

Waar eerder werk van Maarten minder beroep deed op de verbeelding, is in het nieuwe werk een belangrijke rol weggelegd voor de associatieve ruimte. Tegelijkertijd blijven het simpele gesloten beelden, waardoor de schilderijen een zowel open als hermetisch karakter hebben. Zowel in vorm als inhoud speelt het met gegevens als oppervlakkigheid, ontvouwen, opdelen en beweging. Maarten Dekker is sinds 2010 werkzaam als beeldend kunstenaar. In veel van zijn werken is de stoel een terugkerend motief.

Vernissage:

zondag 6 oktober om 13:30 uur
Toegang is vrij, wel graag aanmelden via info@hermanvanveenartscenter.com

De tentoonstelling loopt van
06.10.2019 t/m 15.01.2020
wo t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur

Curatorscenograaf:
IngridVerbraeken.be

www.maartendekker.com

Reserveer hier uw kaarten:

U kunt helaas niet meer online reserveren voor deze voorstelling.

Harlekijn Holland BV exploitatie
Telefoon +31 (0)346 330003
Telefoon +31 (0)346 330003
info@hermanvanveenartscenter.com
Facebook TwitterInstagramYouTube Channel
De exploitatie en de financiële administratie van het Herman van Veen Arts Center wordt verzorgd door Harlekijn Holland b.v.