PETER MEYERS

Op het ogenblik wordt in onze beeldentuin werk tentoongesteld van Peter Meyers.

'Ieder dier 
is een ander dier
en ieder mens 
is een ander mens'


meer informatie


De in België geboren Peter Meyers (72) heeft zijn kunstenaarsbestaan 
te danken aan het feit dat hij zonder werk zat. In plaats van thuis te zitten wilde Meyer wat doen en hij besloot om een aantal kunstcursussen te volgen. Sindsdien is de Belg gegrepen door het maken van kunst. In het begin maakte hij vooral schilderijen en probeerde hij diverse kunstvormen uit. Zo werkte Meyers onder andere een periode met hout en trad hij in de voetsporen van zijn grootvader en vader. “Maar gek genoeg, is het geen materiaal dat mij echt aanspreekt. Misschien komt het omdat ik er teveel van heb gezien en dat metaal mij instinctief meer aantrekt,” zegt hij daarover. Meyers probeerde verscheidende materialen uit voordat hij uitkwam bij het metaal, waar hij sculpturen van maakt. 

Met dit materiaal werkt Meyers sinds de beginjaren negentig en zijn voorkeur gaat uit naar cortenstaal, een roestkleurig materiaal dat goed bestand is tegen verschillende condities en verschillende weersomstandigheden. De kunstwerken kunnen daardoor ook buiten staan.  

Van een lama tot een ridder en van een vliegende arend tot een mediterende man. Het werk van Peter Meyers is veelzijdig. Voornamelijk maakt hij sculpturen van mensen en dieren en wil hij ze laten zien zoals ze zijn. Het gaat dan niet alleen om het uiterlijk, maar ook om het wezenlijke, de emoties en de kracht. “Ieder dier is een ander dier en ieder mens is een ander mens.” De kunstenaar hoopt dat met beelden ook emoties oproepen bij de toeschouwers en situaties te creëren die mensen de vrijheid geeft om alles naar eigen inzicht te interpreteren.  

Dat Meyers veel waardering voor zijn werk krijgt, blijkt uit nodige prijzen die hij in ontvangst mocht nemen. Ook exposeerde hij in verschillende landen waaronder Frankrijk, België, Italië en Malta. 
Beelden van Pieter Meyers
Bij ons staat l’autruche, te vinden bij de hoofdingang van de Villa en de Gallery. Het is geïnspireerd op een foto van twee lopende struisvogels. 'Ik zocht weer eens een ander dier,' vertelt Meyers. 'Ik heb al vele vogelsoorten gemaakt en wilde kijken voor iets anders. De foto van de struisvogel was zo krachtig dat het mij inspireerde.' Hoewel de kunstenaar nog nooit voet op Afrikaanse bodem zette, creëerde hij desondanks een kunstwerk met een Afrikaans tintje. 'Natuurlijk is voor mij als Belg, 'Congo' nooit ver weg geweest en wij hadden ooit huis een origineel Afrikaans schild en andere Afrikaanse objecten' Dat was voor hem inspiratie genoeg om Le bouclier Africain te maken. Deze is te vinden bij het Erik Weitje. Hieruit blijkt dat Meyer zijn inspiratie haalt hij uit alledaagse dingen zoals een foto of een simpele visie. 

Het kunstwerk Le Képi is het enige kunstwerk dat binnen staat. Het is te vinden in Grand Café Gaëtane in de Villa en het hangt tussen het werk van Herman. Wie een klein stuk verder loopt naar de veranda en daar de omgeving bekijkt ziet vanzelf La brébis avec agneau naast het Kabouterdorp staan. 

Dat de kunstwerken op De Paltz te bezichtigen zijn, danken wij aan het echtpaar Klapper-Dane. Meyer: 'Zij volgden mijn werk reeds verschillende jaren. Bij het bezoek aan het landgoed waren ze verrukt over de locatie. Ze dachten: dit is iets voor de beelden van Peter. Ze namen contact op en van het een kwam het ander.'

De beeldhouwer vindt het bijzonder dat zijn werk hier te bewonderen zijn. 'Als ik door het boek Een heerlijkheid blader, kan ik alleen maar verheugd zijn dat de beelden in zo’n mooi groen kader staan.' 

BAS VAN DER WAL

Werk Bas van der WalHet Herman van Veen Arts Center en SWK030 zijn een samenwerking aangegaan om een breder publiek kennis te laten maken met kunst van jonge beeldend kunstenaars uit Utrecht. Er wordt vier keer per jaar een gastexpositie in de villa van het Arts Center op Landgoed De Paltz georganiseerd om zo jong talent de gelegenheid te bieden om te exposeren op deze bijzondere plek.
In het laatste kwartaal van 2017 presenteren wij in de Gallery werk van de jonge beeldend kunstenaar Bas van der Wal. Dit in samenwerking met .

Naar de website van Bas van der Wal

JULIA BERGER

Julia Berger is een veelzijdige kunstenares, die haar inspiratie vindt in de vormen die de natuur voortbrengt. Soms is die inspiratie indirect en ontstaan er zo abstracte of nagenoeg abstracte beelden, waar het laatste woord over betekenis en gevoelswaarde gegeven wordt door de toeschouwer.
Vaak ook is die inspiratie onmiddellijk duidelijk. In het bijzonder is dat het geval bij haar bronzen figuratieven van jonge of heel jonge mensen, wier houding heel sterk een eigen, fier bewustzijn suggereert. De langgerektheid van de benen, die kenmerkend is voor veel van haar meer recente werk, geeft een ranke maar krachtige standvastigheid aan, een geworteld zijn in de realiteit en ook, paradoxaal, het vermogen om boven de eigen situatie uit te stijgen.
Hoewel de beelden voor zich spreken, gaan veel ervan vergezeld door een kort gedicht, dat Julia’s associaties erbij onder woorden brengt en bij de grote openbare opdrachten is er steeds een tekst die de symboliek van het beeld verklaart. Hoe beeld (Julia) en woord (ondergetekende) bij elkaar kwamen, is dan weer een verhaal apart.
Julia Berger werd geboren in 1947 te Genk, groeide op in Niel-bij-As, waar zij ook woont en haar atelier heeft. In 1991 studeerde zij af aan de Stedelijke Academie Plastische kunsten te Genk, afdeling beeldhouwkunst. Vanaf 1991 volgde zij nog een aantal jaren de afdeling keramiek en enkele cursussen waaronder het papierscheppen.
In 1999 gaf Julia een lessenreeks boetseren aan mensen met een handicap, in het dagcentrum Wiric te Sint-Truiden. De gehandicapten vervaardigden onder haar leiding een gezamenlijk kunstwerk, maar veel van hen leverden ook individuele prestaties. Na de lessenreeks was er een tentoonstelling, waar deze werken voor belangstellenden te bezichtigen waren.

Naar de website van Julia Berger

Vorige exposanten

 

Onderstaande foto's geven een indruk van de expositie ruimtes.

Overloop 1ste verdieping - Spherical Image - RICOH THETA

Externe exposanten 1 - Spherical Image - RICOH THETA

Externe exposanten 2 - Spherical Image - RICOH THETA

Wilt u de foto in detail bekijken, klik dan op Theta.

De exploitatie en de financiële administratie van het Herman van Veen Arts Center wordt verzorgd door Harlekijn Holland b.v.
Top