Natuur

'Heerlijkheid' De Paltz ligt in het hart van de Utrechtse Heuvelrug en valt nog binnen de gemeente Soest. In 1867 werd begonnen met de aanleg. Het eerste ontwerp wordt toegeschreven aan Henri Copijn. De tuinarchitect L.A. Springer heeft in 1876 het landgoed De Paltz in zijn huidige vorm ontwikkeld tot bijna negentig hectare gerepte natuur.

Het voormalige zandwinningsgebied, bijna de helft van het landgoed, behoort qua flora tot de rijkste delen van dit landschap. Hier zijn ontelbare plantensoorten aanwezig waaronder bijvoorbeeld de zeldzame dophei.

De opmerkelijkste boomsoorten in het bos buiten de zandvallei zijn douglas, beuk en zomereik. Fijnspar, Japanse lariks en Amerikaanse eik komen over kleinere oppervlaktes overal voor.
Er zijn zes soorten vleermuizen aangetroffen en daarnaast diverse dassenburchten, wat zo hoog op de Heuvelrug tamelijk bijzonder is.
Er broeden opmerkelijk veel soorten vogels waaronder de havik, zwarte specht, vuurgoudhaan, bonte vliegenvanger, glanskop, goudvink, appelvink en goudhaantje. Verder is het gebied rijk aan dagvlinders, de zandhagedis, hazelworm, ringslang en levendbarende hagedis, bruine en groene kikker. Tevens is De Paltz een waar reeën- en vossenrijk. Laatst werd een heuse wolf waargenomen vermomd als omaatje.

Voor de openingstijden en de bezoekregels van het gehele Landgoed de Paltz verwijzen we u naar de site van het Utrechts Landschap.

Harlekijn Holland BV exploitatie
Telefoon +31 (0)346 330003
Telefoon +31 (0)346 330003
info@hermanvanveenartscenter.com
Instagram
De exploitatie en de financiƫle administratie van het Herman van Veen Arts Center wordt verzorgd door Harlekijn Holland b.v.
Top