Midden in ons land ligt tussen Soesterberg en Soest, Landgoed De Paltz, bijna tachtig hectare ‘gerepte’ natuur. Ooit vernoemd naar een groep Duitse vluchtelingen die in het midden van de achttiende eeuw vanuit Rheinland Pfalz een veilig heenkomen vonden in Nederland. De buitenplaats wordt begrensd door Heezerspoor Westzijde, de Paltzerweg en de Paltzerbaan.

Binnen deze ‘heerlijkheid’ bevinden zich een koetshuis in chaletachtige stijl, personeelswoningen en een langhuisboerderij, genaamd De Paltz. Deze gebouwen zijn respectievelijk te vinden op De Paltz 2, Heezerspoor WZ 6-8 en De Paltz 4. Er vlakbij staan nog een bakhuis en drie schuren die ene Jonkheer J.P.A.L. Ram in 1860 ooit kocht. In 1867 volgde de bouw van het landhuis, aansluitend de aanleg van het landschapspark, waarschijnlijk naar ontwerp van tuinarchitect Hendrik Copijn. Toen in 1872 jonkheer Louis Rutgers van Rozenburg eigenaar werd, liet hij het park herinrichten door tuinarchitect Leonard Antonij Springer. Deze vergrootte vooral ook het voormalige beukendoolhof, waar middenin een folly in de vorm van een kluizenaarshuisje stond.

In de 20ste eeuw onderging het landgoed ingrijpende wijzigingen door houtkap, de aanleg van een productiebos en zandafgravingen. In de jaren ’80 werd een begin gemaakt met de restauratie van het park. Het koetshuis uit circa 1870 is in 1990 gerenoveerd.

Door de jaren kende de Villa vele bewoners die allemaal hun eigen aanpassingen aanbrachten.
Tussen 1990 en 2012 raakte het huis in verval, maar sinds 2015 werd het door de huidige eigenaren in oude glorie hersteld als het nieuwe hoofdhuis van het Herman van Veen Arts Center.