In februari 2023 is ons vervolgproject op ons taalprogramma De Zinspelen van start gegaan. En toen…. is een muzikale theatervoorstelling uitgevoerd door vijf jonge vrouwen. We speelden deze voorstelling vijftien keer in drie weken tijd. De voorstelling is gemaakt voor nieuwkomers in Nederland maar zeker zo boeiend voor wie er al waren. Bij de hele reeks voorstellingen zijn onder anderen leerlingen van het taalcentrum van Het Element uit Amersfoort te gast geweest. Op dit taalcentrum zitten niet Nederlandssprekende jongeren tussen de 12 en 18 jaar die nog maar kort in Nederland zijn. De leerlingen leren onze taal binnen contextrijke en praktijkgerichte vakken, waardoor de doorstroming naar het vervolgonderwijs versterkt wordt en de integratie bevorderd. Daarnaast hebben we jongeren ontvangen van het Walaardt Sacrékamp in Zeist, het COA en de noodopvang uit Zeist en via Vluchtelingenwerk gehuisveste vluchtelingen uit Baarn, Bunschoten en Soest.

En toen… gaat over Naïma, ooit met haar ouders naar ons land verhuisd, die na haar middelbare school alle mogelijke baantjes heeft. Ze droomt ervan actrice te worden. Zonder dat ze dat thuis weten gaat ze op een theaterschool aan de slag als interieurverzorger, zo steekt ze achter de schermen veel op van wat daar speelt. Op het instituut wordt gewerkt aan de eindejaarsvoorstelling Sjeherazade, een eeuwenoud maar opmerkelijk actueel sprookje. Door een samenloop van omstandigheden krijgt haar droom gestalte.

Dit verhaal in een verhaal werd gespeeld door: Sara Leemans, Gaëtane Bouchez, Esmée Pieters, Lieke Meijers en Willianne Liemborg.

Verhaal en Regie: Herman van Veen.
Muziek: Edith Leerkes en anderen.

Deze voorstelling was een co-productie tussen Lot’s Foundation, het Herman van Veen Arts Center Fonds en Harlekijn Holland.

En toen… werd mede mogelijk gemaakt door: