Gastoptreden: Euphonia Waltershausen

7,50

Mandolineorkest uit Duitsland.

Beschikbaar

Start: 21 september 2024
Vanaf: 14:00 tot 15:00

Beschrijving

In 1919 richtte een klein aantal jongeren de wandelvereniging “Euphonia” op om samen te wandelen en muziek te maken. Steeds meer jongeren sloten zich aan bij deze rondtrekkende muzikale groep. Er werd bladmuziek geleerd en stap voor stap ontstond er een volksmuziekorkest “Euphonia”, dat in 1926 met 45 leden het eerste grote openbare mandolineconcert gaf. De Tweede Wereldoorlog onderbrak de activiteiten van de vereniging, maar na 1945 werd het orkest moeizaam weer opgebouwd en in 1950 kon het zijn eerste concerten weer geven. Een sterk mandolineorkest “Euphonia” verscheen toen in het openbaar met 15 tot 25 concerten per jaar in vele plaatsen in ons vaderland. Sindsdien ligt de focus op het bieden van cultureel entertainment voor vakantiegangers en kuurgasten in de regio Thüringer Woud. Bijna honderd jaar na de oprichting telt het orkest momenteel ongeveer vijftien actieve musici en is het met vijftien tot twintig concerten per jaar een populaire culturele verrijking voor jubilea, feesten, verjaardagen en vele andere evenementen. Het orkest biedt een gevarieerd repertoire: van klassieke muziek tot Duitse en internationale folklore tot moderne en actuele titels uit theater, musical en filmmuziek. Sinds 2016 werkt het orkest samen met de zanggroep NoBorders, die al twintig jaar bestaat. De groep bestaat uit acht vrouwen en drie mannen. Er wordt voornamelijk vierstemmig gezongen. Het repertoire omvat liederen uit Latijns-Amerika, Afrika en Europa – van Duits, Fins, Engels, Pools, Russisch, Frans tot Latijn en vele andere talen en varieert van traditioneel tot gospel tot modern/pop.

………

Im Jahr 1919 gründete eine kleine Anzahl junger Leute die Wandervereinigung „Euphonia“, um gemeinsam zu wandern und zu musizieren. Immer mehr Jugendliche schlossen sich dieser wandernden musizierenden Gruppe an. Es wurden Noten gelernt und Schritt für Schritt entstand ein Volksmusikorchester „Euphonia“, das 1926 mit 45 Mitgliedern das erste öffentliche größere Mandolinenkonzert aufführte.
Der 2. Weltkrieg unterbrach die Vereinstätigkeit, aber nach 1945 wurde das Orchester in mühevoller Kleinarbeit wieder aufgebaut und konnte 1950 schon wieder die ersten Konzerte geben. Ein starkes Mandolinenorchester „Euphonia“ trat dann mit jährlich 15 bis 25 Konzerten in vielen Orten unserer Heimat in die Öffentlichkeit auf.
Im Vordergrund steht seither die kulturelle Betreuung der Urlauber und Kurgäste in der Region Thüringer Wald .
Fast 100 Jahre nach seiner Gründung zählt das Orchester aktuell rund 15 aktive Musiker und ist mit 15 – 20 Konzerten pro Jahr eine beliebte kulturelle Bereicherung für Jubiläen, Feiern, Geburtstage und viele andere Veranstaltungen.
Unser vielfältiges Repertoire reicht von Klassik über deutsche und internationale Folklore bis hin zu modernen und aktuellen Titeln aus Theater, Musical und Filmmusik.
Seit 2016 arbeitet das Orchester mit der seit 20 Jahren bestehenden Gesangsgruppe NoBorders zusammen.  Sie besteht aus 8 Frauen und 3 Männern.  Der Gesang erfolgt überwiegend in vierstimmiger Harmonie.  Das Repertoire umfasst Lieder aus Lateinamerika, Afrika und Europa – von Deutsch, Finnisch, Englisch, Polnisch, Russisch, Französisch bis hin zu Latein und vielen anderen Sprachen und reicht von traditionell über Gospel bis Modern/Pop.

Meer informatie: https://joergtriebel.wixsite.com/mandolinenorchester


Interview Lena Kley

 

Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Lena Kley, ik ben 21 jaar en student. Ik speel al mandoline sinds de basisschool en ben onderdeel van het mandolineorkest Euphonia uit Waltershausen. Binnenkort doe ik dat al 15 jaar!

Waarom de mandoline?
Dat ik mandoline speel was eigenlijk puur toeval. In groep 3 gaf het mandolineorkest Euphonia proeflessen op mijn basisschool om nieuwe talenten te werven. Samen met een vriendinnetje ging ik erheen, en we zijn er allebei tot op de dag van vandaag gebleven. Hoewel het dus toeval was, ben ik nu heel blij dat ik juist dit instrument speel. Wanneer ik mensen vertel over de mandoline, krijg ik altijd dezelfde vragende blikken. In zeer zeldzame gevallen weten mensen überhaupt wat dit instrument is. Of ze verwarren het met een gitaar. Juist daarom ben ik zo dankbaar dat ik een klein steentje kan bijdragen aan het feit dat dit prachtige instrument niet volledig vergeten wordt. De mandoline is ongelooflijk veelzijdig en toch, dankzij zijn unieke klank, voegt het aan elk muziekstuk zijn eigen karakter toe. Dit kun je zelf ervaren tijdens ons concert.

Welke positie speel je in het mandolineorkest?
Na enkele jaren in het 2e mandolinedeel gespeeld te hebben, doe ik dat nu al geruime tijd in het 1e mandolinedeel, samen met onze muzikaal leider Jörg Triebel. Het is een positie die natuurlijk zijn uitdagingen met zich meebrengt, maar ook zeer bevredigend is, omdat het vaak de muziekstukken vormt tot wat ze zijn.

Wat kun je vertellen over de samenstelling van het orkest?
Zoals de naam van ons orkest al suggereert, spelen mandolines de hoofdrol in ons orkest en maken ze dus een groot deel uit van onze bezetting. We hebben ook mandola’s – grotere mandolines, zou je kunnen zeggen. Maar we zouden niet compleet zijn zonder de andere instrumenten die onderdeel uitmaken van het orkest en ons begeleiden bij onze optredens. Dit zijn bijvoorbeeld gitaar, cello, viool, fluit of piano. Soms nemen deze instrumenten de hoofdrol in een stuk en maken ze het tot iets heel bijzonders. Een belangrijk onderdeel van onze muziek is de samenwerking met het koor ‘No Borders’, waarvan de zang ons repertoire aanzienlijk uitbreidt.

Hoe ben je bij ons terechtgekomen?
Een gezin dat in het orkest speelt, is grote fan van Edith Leerkes en Herman van Veen en wilde meer over hen te weten komen. Ze gebruikten hun vakantie in Nederland tijdens Pasen 2023 om het kunstencentrum te bezoeken, en ze waren zo enthousiast dat ze het hele orkest er letterlijk mee besmet hebben. Na de eerste positieve reacties op onze aanmelding groeide natuurlijk ook de voorpret onder de andere orkestleden.

Wat kan het publiek verwachten?
Met ons breed gevarieerde programma nemen we het publiek mee op een reis rond de wereld, maar ook op een reis door verschillende tijdperken en stijlen: van klassieke muziekstukken, filmmuziek tot bekende nummers van vandaag de dag, we hebben veel variatie in ons programma.

Waar kijk je het meest naar uit tijdens het concert op De Paltz en waarom?
Zoals ik al eerder noemde, is de mandoline een instrument dat wat minder bekend is geworden, en ik hoop dat het concert bij jullie misschien de mandoline weer wat bekender maakt en de vreugde van zijn muziek verder verspreidt in de wereld. Natuurlijk, dankzij de verhalen van de gezinsleden die het concert bij jullie mogelijk hebben gemaakt, kijken we al uit naar de locatie zelf. Persoonlijk kijk ik er erg naar uit om het park en de expositieruimtes te bezoeken.