De Zinspelen is een taalproject van de Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds. Onderdeel van dit project is de voorstelling ‘Robin & Robel, die de opmaat vormt voor ‘Zin’. Die laatste is een interactieve voorstelling en een vernieuwend lesprogramma die de ‘zin’ en het geluk van communiceren aan wil reiken aan vluchtelingen die de Nederlandse taal moeten leren.

‘Robin & Robel is een muzikaal zomeravontuur, geïnspireerd op de aloude mythe van Robin Hood, die steelt van de rijken een geeft aan de armen Een sprookje over ongelijkheid in verdeling vormgegeven als een muziekspel in vier aktes.
ZIN is een interactieve voorstelling en een vernieuwend lesprogramma die de ‘zin’ en het geluk van communiceren aan wil reiken aan vluchtelingen die de Nederlandse taal moeten leren. Het project bestaat uit een theatervoorstelling en een daaraan gekoppeld lesprogramma. De doelgroep gaat hier voorafgaand aan en na afloop van de voorstelling mee werken. Het project onderscheidt zich mede daarmee van het bestaande aanbod aan educatieprogramma’s en is daarbinnen tegelijkertijd eenvoudig inpasbaar.

WAAROM

Vele duizenden jonge volwassenen uit Eritrea zijn de afgelopen jaren naar Nederland gekomen, gevlucht voor de wreedheden van het totalitaire regime. Voor deze groep is het moeilijk om te integreren en goed in te burgeren. In de eerste plaats komt dit omdat een groot deel – in tegenstelling tot de meeste Syrische vluchtelingen – niet of nauwelijks geschoold zijn en de verschillen tussen Eritrea en Nederland zo groot zijn. Eritreeërs komen veelal van het platteland en lopen ver achter op het gebied van educatieve ontwikkeling en sociale vaardigheden. Dat maakt de integratie in en de deelname aan de Nederlandse maatschappij moeilijk. Minstens vijftig procent van de Eritrese vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben, zijn aangewezen op een bijstands- uitkering. Met ons theater- en lesprogramma willen we een steentje bijdragen om deze groep zoveel mogelijk helpen hun weg in onze gemeenschap te vinden.

WAAR

De voorstellingen vinden plaats op het Herman van Veen Arts Center in Soest. Doordat het gevestigd is op een beschermd natuurgebied komen de vluchtelingen op een unieke locatie terecht en ontdekken zij een bijzondere plek waar kunst, cultuur en natuur samenkomen. Aan het taalproject ZIN kunnen zeventig à tachtig vluchtelingen/ asielzoekers deelnemen. Het lesprogramma wordt op verschillende locaties aangeboden.

WANNEER

We kunnen in vier tot zes maanden de voorstelling en het lesprogramma ontwikkelen. De voorstelling zal in eind 2018 en begin 2019 plusminus twintig keer gespeeld worden op het Herman van Veen Arts Center en nog eens twintig keer in de tweede helft van 2019. Vanaf seizoen 2019-2020 zal met de digitale versie op veel grotere schaal gewerkt worden.

HOE

Op het Herman van Veen Arts Center zullen jonge en talentvolle acteurs/zangers/dansers voor en met de vluchtelingen een vrolijke taalkomedie spelen. Herkenbare situaties en thema’s passeren hierin de revue en op die manier bieden we de simpele ‘zin’ van het communiceren aan. De deelnemers volgen eveneens een lesprogramma op deze locatie. Deze worden gegeven door taaltrainers van o.a. Stichting Lemat.

WIE

Het Herman van Veen Arts Center is de spil van het project en ontwikkelt de voorstelling in nauwe samenwerking met organisaties die werken met de doelgroep.   Van het lesprogramma en de voorstelling maken we eveneens een digitale versie die voornamelijk gebruikt zal worden door het middelbaar beroepsonderwijs. Op die manier bereiken we een veelvoud aan mensen waarbij de ervaring met de eerste groep deelnemers een bepalende leidraad is.

 

VERVOLG

Een tweede groep vluchtelingen die wij aanvankelijk ondersteuning wilden bieden zijn Syrische vluchtelingen. Helaas bleek tijdens de ontwikkeling van het project dat we onze aandacht niet van meet af aan konden verdelen over de twee groepen, Eritreeërs en Syriërs. Logistiek en onderwijsinhoudelijk bleek het voor ons in de praktijk niet mogelijk een combinatie van beiden groepen te bedienen. Nu er aan het einde van ons traject met de Eritrese groep vluchtelingen nog een deel van het door de VriendenLoterij beschikbaar gestelde budget voor het project ‘De Zinspelen’ over blijft, kunnen we met goedkeuring van de VriendenLoterij alsnog een kleine maar waardevolle handreiking doen naar de Syrische gemeenschap. We zullen dit doen met de voorstelling En toen….

En toen… zal op De Paltz gespeeld worden door: Sara Leemans, Gaëtane Bouchez, Esmée Pieters, Lieke Meijers en Willianne Liemborg.
Verhaal en Regie: Herman van Veen.
Muziek: Edith Leerkes en anderen.
Deze voorstelling is een co-productie tussen Lot’s Foundation, het Herman van Veen Arts Center Fonds en Harlekijn Holland.

De Zinspelen wordt mogelijk gemaakt door: