2020

Masterclass Camiel Boomsma, 12 januari

Op 12 januari heeft pianist Camiel Boomsma een openbare masterclass gegeven aan de getalenteerde jonge pianist Tiwaz Kraan, leerling aan de J.S. Bachschool. Tiwaz Kraan (11 jaar) won onlangs de ‘Masterclassprijs’ tijdens het Johan van den Boogert Concert in Singer Laren, een concert georganiseerd door het Herman van Veen Arts Center.

Tiwaz Kraan en Camiel Boomsma

Camiel Boomsma is een van de meest veelbelovende pianisten van deze tijd. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, Teatro la Fenice in Venetië en St. John’s Smith-square in Londen.
In juli 2020 maakt hij zijn tweede solotour door China. In maart 2020 debuteert hij bij het Noord Nederlands Orkest met Chopin’s 2e pianoconcert.

Vernissage Astrid Rubie, 22 januari

In samenwerking met DePlaatsMaker, een organisatie die in Utrecht atelierruimte aanbiedt aan professionele kunstenaars, presenteren we onze eerste gastexposant van 2020. Astrid Rubie is alweer de zevende gastexposant gepresenteerd door het Herman van Veen Arts Center en DePlaatsmaker.

Overvecht 
“De vallei op Landgoed de Paltz is een oude zandafgraving‭, ‬de Utrechtse wijk Overvecht werd ervan gebouwd‭. ‬Nu groeien er grassen‭, ‬bijzondere orchideeën‭, ‬zandblauwtjes en andere bloemen‭.‬”‭ ‬In 2017‭ ‬las ik dit citaat van Herman van Veen in het magazine van de Nederlandse Spoorwegen‭, ‬over Landgoed‭ ‬De Paltz‭. ‬Het citaat trof mij‭, ‬want mijn serie schilderijen getiteld Overvecht heeft een relatie hiermee‭.‬

Tot 1960‭ ‬was Overvecht weiland en door een grenswijziging werd de bouw‭ ‬–met zand van De Paltz‭- ‬van deze‭ ‬naoorlogse wijk mogelijk‭. ‬In de beginjaren was het een nieuwbouwwijk‭,  ‬inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwassen multiculturele stadswijk‭. ‬In 2009‭ ‬werd een hoge flat gesloopt aan de Einsteindreef in Overvecht en nadat de grijze voorgevel ontmanteld‭ ‬was‭, ‬kwamen kleurrijke binnenkamers tevoorschijn‭. ‬Het fascineerde mij en de transformatie van de grijze gevel naar de vele kleurschakeringen werd voor mij een metafoor van de inmiddels multiculturele wijk met de bomen als stille getuigen van deze ontwikkeling‭. ‬Deze waarneming van stedelijke verandering heeft geleid tot het creëren van de serie‭ ‬Overvecht‭.

Overvecht 43

Vanuit deze bron begon mijn onderzoek of en hoe ik vanuit een tweedimensionaal houten vlak meerdere‭ ‬beeldelementen kon laten samenkomen‭. ‬Als drager van een schilderij gebruik ik hout omdat dit duurzaam materiaal het verstrijken‭ ‬van de tijd in een tijdsbeeld weergeeft‭. ‬Ik onderzoek tegenstellingen tussen architectonische en grillige natuurlijke lijnen‭. ‬Van uitbundige kleurexplosies tot ingetogenheid in combinatie met de eigenzinnige wereld van het pure hout‭. ‬Het leidt naar onbegrensde en oneindige kleurstudies‭. ‬

Gaandeweg zijn er in deze serie meerdere werken ontstaan in uiteenlopende maten‭. ‬Zowel mini als‭ ‬monumentale meer-luik schilderijen‭.‬ De natuurlijke omgeving van landgoed De Paltz en het historische gebouw uit vervlogen tijden is een prachtige‭ ‬context voor mijn schilderijen uit de serie‭ ‬Overvecht‭. ‬Het toegankelijke Herman van Veen Arts Center is een dynamisch podium met lichte‭, ‬royale tentoonstellingsruimtes‭, ‬te midden van de bomen op het landgoed‭, ‬als stille getuigen‭.‬

Goed Geld Gala VriendenLoterij, 6 februari

Afgelopen donderdag zijn we weer gast geweest op het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij. Op dit jaarlijks gala krijgen de vaste beneficiënten hun vaste bijdrage aan hun doelstellingen. Daarnaast krijgen nieuwe stichtingen een vaste of éénmalige bijdrage. Dit jaar vond het plaats in het vernieuwde Naturalis in Leiden. Vanuit de loterij opbrengsten uit 2019 heeft de VriendenLoterij 61,8 miljoen Euro kunnen geven aan haar goede doelen.

Foto: Roy Beusker

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk. Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de op één na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Paul van Vliet, 12 februari

Samen met de Algemene Senioren Vereniging Zeist hebben we een lezing van Paul van Vliet voor de achterban van de ASZ georganiseerd.

Paul liet zich eerst interviewen door journalist Cees Labeur waarna een vragenronde uit het publiek, vervolgens las Paul voor uit zijn boek ‘Brieven aan God en andere mensen’.

Wat een daverend succes was de voorstelling van Paul van Vliet op 12 februari in de Kapschuur van de Paltz.’ De overvolle zaal en Paul hadden een fantastische match. Paul wist dan ook van geen ophouden. Kortom, iedereen hing aan zijn lippen. Hij stelde zich kwetsbaar op, was geestig, soms ernstig, dan weer vrolijk, en zeer onderhoudend.


Foto’s Albert van Kuijk

Kabouter Paltz en de Alvermannen, 22 februari t/m 1 maart

In de voorjaarsvakantie hebben we wederom een serie voorstellingen geschikt voor alle kinderen en hun ouders en grootouders. Elke dag om 11:00 speelt Bert Simhoffer ‘Kabouter Paltz en de Alvermannen’. Reserveren kan via onderstaande link.


https://hermanvanveenartscenter.com/ArtsCenter/programma/‘On Stage’ Soest, 6 juni

Op 6 juni zal in ons Landgoedtheater De Kapschuur de finale plaatsvinden van ‘On Stage’ een Soester showcase waarbij podiumkunstenaars vanuit meerdere disciplines hun werk kunnen laten zien aan het publiek maar ook aan een jury. In de jury zullen enkele van de bij ons bekende gezichten plaatsnemen. Op het gebied van dans zal dit Faizah Grootens zijn.