2017

Goed Geld Gala VriendenLoterij, 15 februari

Maar liefst 56,6 miljoen euro gaat er in 2017 naar Nederlanders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
De half miljoen deelnemers die het afgelopen jaar meespeelden met de VriendenLoterij zorgen hiervoor. De helft van ieder door hen gekocht lot gaat naar goede doelen die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Nederlanders. Dit maakte de VriendenLoterij vandaag bekend tijdens haar jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam. In vergelijking met vorig jaar is er vanuit de VriendenLoterij 3,7 miljoen euro meer beschikbaar voor goede doelen. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

 

Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds heeft tijdens het Goed Geld Gala haar jaarlijks bijdrage van de VriendenLoterij in ontvangst mogen nemen. Een bijdrage waarmee het Arts Center Fonds zich kan blijven richten op het maken van onderscheidend cultureel programma met gezichtsbepalende producties waarbij sommige van deze producties zijn gericht op specifieke doelgroepen maar ook op educatie/talentontwikkeling van jonge theatermakers en voor het verbinden van cultuur en natuur voor iedereen.

Groepsfoto_VriendenLoterij_Goed_Geld_Gala_2017 (640x373)

Hoogste punt bereikt bij de restauratie van Villa de Paltz, 14 maart

Hoewel onze stichting niet bijdraagt aan de restauratie van het Rijksculturele erfgoed van het Herman van Veen Arts Center is de ontwikkeling van deze restauratie natuurlijk wel van belang voor onze stichting.
Wij zijn er trots op dat binnenkort het hoofdgebouw, Villa de Paltz, in oude glorie is hersteld.
Tussentijds hoogtepunt is het plaatsen van het hoogste punt op het gebouw afgelopen 14 maart.

Cultuurprijs Soest, 1 april

Elk jaar wordt er in Soest/Soesterberg een prijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich hebben onderscheiden door de kwaliteit van hun activiteiten en initiatieven op cultureel terrein met een aantoonbare betekenis voor de Soester gemeenschap.

Het ene jaar is dit de Cultuurprijs en het andere jaar de Cultuurstimuleringsprijs. Dit jaar gaat het om de Cultuurprijs.

De Cultuurstimuleringsprijs is speciaal bedoeld voor nieuw talent en nieuwe ontwikkelingen (gewonnen door A day in the forest’ in 2015). De Cultuurprijs moet vooral gezien worden als oeuvreprijs; dan is de kunstenaar al langer dan 2 jaar actief en prestaties dienen geleverd te zijn binnen tenminste één van de navolgende disciplines: dans, theater, beeldende kunst, muziek, audiovisuele media, literaire kunst of andere kunstuitingen.
Genomineerden kunnen personen of instellingen zijn (amateurs, professionals en/of semi-professionals).

Het kan ook een project betreffen van een Soester organisatie in samenwerking met een organisatie buiten Soest/Soesterberg zolang de activiteit gericht is op de Soester bevolking.

Dit jaar was het Herman van Veen Arts Center één van de genomineerden. De prijs ging echter welverdiend naar Irma Vos. Irma is voor de gasten van het Arts Center natuurlijk geen onbekende gezien de samenwerking tussen haar en het Arts Center. Irma is fluitdocente en drijvende kracht achter de Bachschool. Toen twee jaar geleden bekend werd dat alle docenten van de locatie Soest zouden worden ontslagen, nam Irma het initiatief om met een aantal docenten een collectief op te richten, mede omdat zij niet wilde dat de leerlingen in Soest de dupe zouden worden. Zij heeft hierover contact gelegd met Herman van Veen en samen hebben ze de naam “Bachschool” bedacht. Herman is beschermheer van de Bachschool.

irma-vos (480x320) (320x213)
                                                                                               Irma Vos

Nominatie Hart-Hoofdprijs 2017 Triodos Bank, 10 april

De Triodos Hart-Hoofdprijs is bedoeld voor de meest inspirerende, door Triodos Bank gefinancierde, ondernemer die op een onderscheidende manier zijn hart volgt, zijn hoofd gebruikt en zo een bijdrage levert aan een duurzame wereld. De Hart-Hoofdprijs is een publieksprijs die in 2011 is ingesteld door Triodos Bank. Met de prijs wil Triodos Bank de door haar gefinancierde ondernemers een positieve impuls geven en op een laagdrempelige manier aan een breed publiek laten zien wat de bank financiert.

Van 7 april tot en met 16 mei 2017 kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen via www.triodos.nl/hart-hoofdprijs. Alle genomineerden geven op deze webpagina in een video een korte toelichting op hun onderneming. Onder de stemmers worden drie unieke fietsen van Roetz-Bikes verloot. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de ondernemersbijeenkomst op dinsdag 16 mei 2017 in de Prodentfabriek te Amersfoort. De winnaar ontvangt 10.000 euro om te besteden aan de verdere ontwikkeling van zijn of haar bedrijf of initiatief. Enkele winnaars van de afgelopen jaren zijn hostelketen Stayokay, fietsenmerk Roetz-Bikes, fair trade kledingwinkel Nukuhiva en de Vegetarische Slager.

Op 16 mei is de prijs uitgereikt aan Slim Opgewekt!

 

Ontvangst Quiet Community, 23 april

Zondag 23 april hebben we op het Herman van Veen Arts Center een delegatie van de Quiet Community ontvangen.Onze gasten hebben een mooie dag beleeft waarbij ze een rondleiding kregen over Landgoed De Paltz, een verzorgde lunch genoten en gast waren bij onze voorstelling ‘De Radiodagen’.

Quiet 500 Magazine

De Quiet 500 is een idee van de schrijver A.H.J. (Anton) Dautzenberg. Eind 2012 startte hij samen met Bart van Dalen, Ralf Embrechts en Hans van Vugt het project op. Vervolgens is de Quiet 500 op vrijwillige basis gemaakt door een dertigtal professionals: cartoonisten, columnisten, (stads)dichters, fotografen, journalisten, schrijvers, websitebouwer en vormgevers. In oktober 2013 verscheen de Quiet 500, een glossy magazine om de (stille) armoede te belichten en te verlichten. Quiet 500 was meteen een landelijk succes en haalde ruim € 50.000 op voor twee Tilburgse armoedeprojecten.

De Tilburgse glossy won de Bonk publieksprijs (Communicatieprijs Brabant) en werd bijna ook tijdschrift van het jaar 2014 met een fantastisch juryrapport. Winnaar werd uiteindelijk Harpers Bazaar maar Quiet500 was de morele winnaar volgens velen.

Quiet Community; marktplaats zonder geld

Mensen in een armoedesituatie kunnen een Quiet-pas krijgen. Met deze pas komen ze in aanmerking voor allerlei goederen en diensten. Deze komen van particulieren en van het bedrijfsleven, maar ook van de Quiet-members zelf. Op deze manier werkt iedereen mee aan armoedeverzachting, ook de arme mensen zelf. Mensen die gebruik maken van de pas kunnen anoniem blijven en hoeven geen verantwoording af te leggen. Het doel van dit alles is mensen een uitweg te bieden uit financieel, sociaal en psychisch isolement.

Kamermuziek festival Landgoed De Paltz, 20 en 21 mei

Marieke Vos organiseert in samenwerking met het Arts Center Fonds een 2-daags kamermuziek festival.

Een kamermuziekfestival met negen concerten uitgevoerd door jong talent tot en met musici die hun sporen reeds hebben verdiend in de kamermuziek. Van de complete Toccata’s van J.S. Bach tot en met kamermuziek in combinatie met theater en dans’. Op 20 en 21 mei 2017 op Landgoed de Paltz.

Het thema ‘Klimaat’ zal als rode draad door het programma lopen.

Het festival is mede mogelijk gemaakt door: Rabobank Eemland Coöperatiefonds, Carel Nengerman Fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting, Ars Donandi / W.J.O. de Vries Fonds, KF Hein Fonds, De Groot Fonds, Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds en Gwen Maclaine Pont & Pim Zevenhuizen.

Verslag Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 2017

2e Alfred Golf Charity Cup, 18 juni

Zondag 18 juni is de 2e Alfred Charity Golf Cup gespeeld op Golfpark Soestduinen. De Alfred Golf Charity Cup is een initiatief van het Herman van Veen Arts Center Fonds om fondsen te werven voor die kinderen die een extra verzetje kunnen gebruiken, een mooie dag te bezorgen. Het prachtige weer op deze zondag nodigde uit om de de golfwedstrijd aan te gaan.

De eerste ballen werden geslagen en gegooid door Yvette Pas van hoofdsponsor Rabobank en Herman van Veen die vanwege een polsblessure de bal alleen symbolisch kon “afgooien”.

Naast 18 reguliere holes golf waren er ook een aantal extra uitdagingen ingebracht op de golfbaan. Zo kreeg men op de achtste hole de kans om de Pro te verslaan en kon men op hole 9 een poging wagen om een golfbal een bootje te slaan dat in de vijver lag. Voor deze activiteiten danken we Golfpark Soestduinen en Tees4Golf. Het golf werd op een prettige manier ontregeld door de Barones van Paltz bis Dort en haar butler.

Na een heerlijke aperitief en een BBQ op het Herman van Veen Arts Center vond de prijsuitreiking plaats, gevolgd door een veiling van enkele unieke door donateurs ter beschikking gestelde items. Er werd goed geboden waardoor de veiling een mooie bijdrage leverde aan de opbrengst van de dag t.g.v. de doelstelling van de Alfred Golf Charity Cup. De officiële ceremonie eindigde met een spetterend concert van de Happy Ladies Band, getiteld ‘Voor altijd de jouwe’.

Foto’s Hans Spoor
Meer foto’s van de 2e Alfred Golf Charity Cup: www.fotospoor.nl

De 2e Alfred Golf Charity Cup heeft voor onze stichting ten behoeve van haar doelstelling ruim 15.000 Euro opgeleverd.

Verjaardag en opening gerestaureerde Villa De Paltz, 2 juli

Dit jaar bestaat Villa De Paltz 150 jaar (1867), deze verjaardag is gevierd samen met de officiële opening van de gerestaureerde villa. Hoewel onze stichting niet bijdraagt aan de restauratie van het Rijksculturele erfgoed van het Herman van Veen Arts Center is de ontwikkeling van deze restauratie natuurlijk wel van belang voor onze stichting. Wij zijn er trots op dat het hoofdgebouw, Villa de Paltz, in oude glorie is hersteld.

Ook is op deze dag officieel door Kabouter Paltz zelf het Kabouterdorp geopend. Het kabouter Paltz dorp is natuurlijk onderdeel van enkele van onze kindervoorstellingen. Door miniscuul werk van Marianne Timmermans krijgen de kinderen nu via meerdere inkijkjes zicht op het dagelijks leven van Kabouter Paltz. Het dorpje zal de fantasie nog meer prikkelen dan het al deed.

De renovatie in beeld

A day in the forest 2017, 9 juli

Op 9 juli heeft A day in the forest weer gezorgd voor een onvergetelijk mini popfestival. Het publiek kon weer genieten van een mooie programmering boordevol kwaliteit midden in de natuur van Landgoed De Paltz en het Arts Center.

Op verschillende podia werden de concertjes aangeboden en tussendoor bij een hapje en een drankje kon men genieten van een DJ.  De dag is wederom zeer goed bezocht.

Verlenging Samenwerking VriendenLoterij en Arts Center Fonds, 19 september

De VriendenLoterij verlengt de huidige 3 jarige samenwerking met de Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds met drie jaar. Sinds 2015 heeft Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds ruim 200.000 euro ontvangen van de VriendenLoterij.  In 2017, het laatste jaar van de overeenkomst, is de samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de samenwerking is door de Raad van Commissarissen van de loterij overgenomen. Ook in de periode 2018 tot en met 2020 ontvangt Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds steun voor haar werkzaamheden.

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen, VriendenLoterij:

“Wij zijn blij de samenwerking met het Herman van Veen Arts Center Fonds te kunnen verlengen. De stichting combineert het opleiden van jonge kunstenaars en door hen geproduceerde voorstellingen met een gratis programma-aanbod op Landgoed de Paltz voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De komende jaren zet de stichting haar expertise en de bijdrage van de loterij in om op deze wijze meer kinderen en ouderen te bereiken. Hier draagt de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers van harte aan bij.”

Herman van Veen:

Wij zijn de VriendenLoterij buitengewoon erkentelijk voor de steun die zij ons gaf en in de toekomst geeft. Mede dankzij hun support kunnen wij vooral ook zorgkinderen en ouderen in het zonnetje zetten”.

Vernissage expositie Bas van der Wal, 1 oktober

Samenwerking Herman van Veen Arts Center en SWK030 creatieve huisvesting

Het Herman van Veen Arts Center en SWK030 zijn een  samenwerking aangegaan om een breder publiek kennis te laten maken met kunst van jonge beeldend kunstenaars uit Utrecht. Er wordt vier keer per jaar een gastexpositie in de villa van het Arts Center op Landgoed De Paltz georganiseerd om zo jong talent de gelegenheid te bieden om te exposeren op deze bijzondere plek.

SWK030 creatieve huisvesting is een non-profitorganisatie met als doelstelling professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties betaalbare werkruimte te bieden in de gemeente Utrecht.  Als faciliterende instelling levert SWK030 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het behoud van het culturele klimaat in de stad en regio Utrecht. Dat doet SWK030 door het verwerven en beheren van panden, maar ook door huurders te stimuleren om samen te werken in hun gebouwen, door initiatieven van kunstenaars te ondersteunen en ruimten beschikbaar te stellen als presentatieruimten.

De eerste expositie die de samenwerking tussen Herman van Veen Arts Center en SWK030 bekrachtigt, is de expositie van het werk van Bas van der Wal, werkzaam in een atelierpand van SWK030 aan de Frederik van Eedenstraat te Utrecht.  Afgelopen zondag 1 oktober is deze expositie geopend.

Bas van der Wal

Kinderboekenfestival , 28 oktober

28 oktober stond het Arts Center in het teken van het Kinderboekenfestival. Een dag waarop iedereen kon lezen, voorgelezen worden, knutselen, genieten van drie mooie voorstellingen.

Oma, mag ik mijn pop terug? 

Een grappige en ontroerende voorstelling van theater Gnaffel over Fien en haar oma, die steeds meer moeite heeft om alles te onthouden. Naar het boek van Mark Hayema. De voorstelling is genomineerd voor de Kidsjury en Z@pp theaterprijs.

Joep!

Tevens gespeeld door theater Gnaffel. Deze poppen voorstelling gaat over het stotterende Lammetje Joep!

Kabouter Paltz

Voorleesvoorstelling over Kabouter Paltz naar het boek van Herman van Veen. Barbara de Wit las voor en nam iedereen mee naar die plekken op het Arts Center waar het boek ernstig tot leven komt.

Fiepbus

Ook was de feestelijke Fiepbus er.De Fiepbus is speciaal gemaakt om de 100e geboortedag van Fiep Westendorp te vieren. In en bij de bus werden er spelletjes gespeeld, getekend tekenen en nog veel meer.

Voor de tussentijdse aansterking was er natuurlijk een fritesbus.

Bezoek gasten van Het Huis van Compassie, 24 november

Vrijdag 24 november hebben we een groep gasten ontvangen via het Huis van Compassie uit Nijmegen.

Het Huis van Compassie is een laagdrempelige plek waarin vele verschillende activiteiten plaatsvinden waarbij compassie met mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie centraal staat. Compassie met bijvoorbeeld daklozen, ongedocumenteerde vreemdelingen, mensen die in armoede leven en mensen die sociaal geïsoleerd zijn en/of zorg behoeven.

We organiseren activiteiten voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, maar tegelijkertijd ook voor mensen die het goed vergaat. Juist de ontmoeting tussen verschillende groepen mensen streven wij na, omdat dit kan leiden tot begrip voor elkaar en respect.

Met de welbekende Amerikaanse schoolbus hebben we de groep bezoekers opgehaald uit Nijmegen.


Omdat veel van de bezoekers uit het buitenland komen hebben we ze middels concerten van Herman en filmpjes van Alfred Jodocus Kwak tijdens de busreis kennis laten maken met de naamgever van ons Arts Center.

Na ontvangst met koffie en thee hebben ze een vakkundige rondleiding gekregen van onze vrijwilliger Winnifred Planjer. Vervolgens hebben onze gasten genoten van de voorstelling ‘Mag ik deze dans’ van het Harlekijn Danstheater.

Na de voorstelling gingen de gasten geïnspireerd aan de borrel. Eén bezoeker was vast van plan bij thuiskomst de danschoenen weer uit “het vet” te halen. Tegen tienen vertrok de bus weer naar Nijmegen.

Hieronder een link naar een verslag van het bezoek vanuit Huis van Compassie.

Bijzonder bezoek aan Herman van Veen Arts Center