2015

‘De Radiodagen’, 28 en 29 april en 1 en 2 mei 2015

In de jaren vijftig ben ik ooit met mijn vader en moeder naar De bonte dinsdagavondtrein in Hilversum geweest. Een Nederlands radioprogramma dat van 1936 tot 1940 en van 1945 tot 1957 door de AVRO werd uitgezonden. Het was één van de populairste radioprogramma’s uit die dagen en het zorgde voor de eerste landelijke bekendheid van artiesten als Snip en Snap, Bobbejaan Schoepen, Toon Hermans, Rudi Carrell, Bob Scholte en Willy Alberti etc.

De vorm was die van een bonte avond, het werd op dinsdag uitgezonden, het publiek werd naar Hilversum vervoerd en vervolgens door het Philips Fanfareorkest naar de AVRO studio’s begeleid. Het programma kwam voort uit de amusementsavonden die de Nederlandse omroepen destijds her en der in het land organiseerden om nieuwe leden te werven. Het bijwonen van zo’n radio uitzending heeft diepe indruk op mij gemaakt.

Er was een conferencier en er zat een heus orkest. Eddy Christiani en Greetje Kauffeld zongen. Er werden grappen gemaakt door twee als vrouwen verklede mannen, Snip en Snap, ik vond het prachtig. Denkend aan deze avond zijn we begonnen naoorlogse liedjes te verzamelen. Om die als bont gezongen boeket over u uit te strooien.

Lieve liedjes van onder anderen Toon Hermans, Tom manders, De Selvera’s, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Harry Bannink, Ramses Shaffy, Doe Maar en ondergetekende.

Herman van Veen

Het nostalgisch karakter van De Radiodagen en de doelstelling van onze stichting maakte deze voorstelling ideaal om groepen senioren, voor wie het lastig is om het theater te bezoeken, uit te nodigen voor deze voorstelling. De Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds stelt zich o.a. als doel om publiek wat normaliter niet makkelijk een theater kan bezoeken kosteloos te trakteren op mooie voorstellingen.

radio 1

In dit geval gaat/ging het om senioren uit Soest en omgeving die onder noodzakelijke publieksbegeleiding De Radiodagen bezocht hebben tijdens de 4 try-outs van de voorstelling. De try-outs leidden uiteindelijk naar een concert in Koninklijk Theater Carré waar de stichting Vier het Leven haar 10 jarig jubileum vierde in het bijzijn van Koningin Maxima. Ook hier bestond het bezoek voornamelijk uit senioren. Mede dankzij een bijdrage van de Gemeente Soest vanuit het ‘budget maatschappelijk belang’ hebben we groepen ouderen tijdens de 4 try-out voorstellingen een mooie avond kunnen geven.

Radio 2

Onze contacten met de stichting Vier het Leven, Stichting Welzijn Ouderen Soest, Zorgorganisatie beweging 3.0, Woonzorgcentrum Lichtenberg , Steunpunt Mantelzorg Gemeente Soest en Verzorgingstehuis De Ingelanden hebben ervoor gezorgd dat we bij elk van de voorstellingen ons theater De Kapschuur voor een groot deel hebben gevuld met publiek, bestaand uit senioren die onder publieksbegeleiding de voorstelling hebben kunnen bezoeken. De publieksbegeleiding, veelal mantelzorgers, bezorgden we hiermee ook een mooie dag of avond.

1e Alfred Charity Cup, 7 juni

Om het jaar wordt er in Duitsland een charity golftoernooi georganiseerd door de Herman van Veen
Stiftung. Doel van dit toernooi is geld inzamelen voor de realisatie van een vakantiehuis voor zieke
kinderen, het Alfred J. Kwak-Haus. Met het Duitse charity golftoernooi als voorbeeld heeft de Stichting
Herman van Veen Arts Center Fonds afgelopen 7 juni de start gemaakt met een Nederlandse versie van
dit toernooi, de Alfred (J. Kwak) Charity Cup, gecombineerd met een cultureel event vol muziek op het
Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest. Het culturele event bestond uit een aantal
concerten van het Bach Jeugd Orkest en musici van het Haags Conservatorium.

Het golftoernooi en cultureel event hebben we georganiseerd om geld in te zamelen voor kinderen dieverblijven in het asielzoekerscentrum Soest/Zeist. Achtergrond van het initiatief was het idee om dekinderen die in een zeer onzekere/angstige situatie leven een dag om nooit te vergeten te bezorgen. Evenweg uit het sombere AZC om een heerlijke ontspannen tijd te hebben midden in de natuur. Ook in 2016 willen we soortgelijke dagen mogelijk maken.

Het golftoernooi, culturele event, de deelnemers en o.a hoofdsponsor de Rabobank hebben het mogelijk
gemaakt dat we niet alleen deze dag(en) hebben kunnen organiseren, door de opbrengst van het
golftoernooi en cultureel event hebben we het AZC ook op andere vlakken kunnen helpen.
Met behulp van de Soester ondernemer Profile, hebben we bijvoorbeeld een ‘fietsenfonds’ op kunnen
richten waardoor het AZC zeer goedkoop goede tweedehands fietsen kan afnemen die volledig
onderhouden en op maat bij het AZC worden afgeleverd. Voor de kinderen op het AZC is het gebrek
aan fietsen een groot issue. Door deze kinderen dit vervoer te geven, geven we hen ook de mogelijkheid
ons te bezoeken.

Een dag om nooit te vergeten, 5 September 2015

‘Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald?’
Liselore Gerritsen

5 september hebben we de kinderen uit het AZC en hun ouders een fantastische dag bezorgd vol muziek, kunst en natuur. Alles in de vorm van schilder-, djembé, beeldhouw-, circus-en natuurworkshops. De dag is afgesloten met de première van een voorstelling die wij, mede met steun van de Stichting Tjallinga Weeshuis, speciaal voor deze dag en voor de kinderen uit het AZC hebben ontwikkeld.

Spz 3Spz 2

Spz 1

De multiculturele voorstelling, ‘Zing, speel, dans’. De voorstelling was de afsluiting zijn van het dagprogramma op 5 september. ‘Zing, speel, dans’, gaan we in 2016 periodiek opvoeren op ons Arts Center. Gezamenlijk voor de kinderen uit AZC’s, kinderen uit achterstandswijken of die groepen kinderen die normaliter niet in staat zijn een dergelijk optreden te bezoeken. De voorstellingen zijn kosteloos. De voorstelling is interactief waarbij de kinderen zingen, spelen en dansen samen met de acteurs.

Spz 6Spz 5

Spz-4

De voorstellingen vinden plaats op ons Arts Center midden in de bossen. De eerste voorstellingen in 2016 waarbij de kinderen uit het AZC aanwezig zullen zijn, zijn al gepland. Op deze dagen komen de kinderen met ons vervoer naar de Paltz, worden ontvangen met een drankje en een hapje, kijken de voorstelling, volgen enkele workshops en lunchen gezamenlijk waarna we ze weer thuisbrengen. Ook deze eerste cyclus van voorstellingen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Tjallinga Weeshuis.

Soester Courant 05-09-2015
Algemeen Dagblad 05-09-2015 (1)
Algemeen Dagblad 05-09-2015 (2)

Expositie ‘Kinderen op de vlucht’, 9 december 2015
Vast en zeker zal er ooit op een verre blauwe planeet een meisje aan haar vader vragen:
‘Wij komen toch van de aarde?’
En de vader zal zeggen: ‘Ja.’
‘En was die mooi?’ ‘Ja.’
‘Waarom zijn we daar dan weg gegaan?’ ‘We zijn daar niet weggegaan, we zijn gevlucht.’
‘Gevlucht?’ ‘Ja.’ ‘Lieverd, mensen zijn in wezen niet anders dan roofdieren. Ze jagen of ze worden gejaagd, dat is altijd zo geweest.’
‘De Tutsi’s zaten achter de Hutu’s aan, cowboys achter indianen aan, soennieten achter sjiieten, Germanen achter Joden, Romeinen achter…’
‘Asterix en Obelix.’, zei het meisje.
‘Voor wie zijn wij gevlucht?’
‘Voor de klonen, de kopieën die de mensen van zichzelf lieten maken. Die waren absoluut perfect, vaak beter, dan de originele mensen zelf.’
‘Op wie gaan wij jagen?’, vroeg het meisje.
‘Wij gaan niet jagen’, antwoordde de vader. ‘Dat gaat niet.’
‘Hoezo gaat dat niet?’
‘Lieverd, wij zijn geen mensen. Wij zijn twee persoontjes in de gedachten van een wat oudere zanger.’

Vast en zeker (Herman van Veen)

Samen met de Gemeente Soest hebben we op 9 maart de expositie ‘Kinderen op de vlucht’ geopend in het Gemeentehuis van soest. De expositie bestaat uit 60 schilderijtjes.

3 h 2 b
1

De kinderen (en ouders) uit het asielzoekerscentrum Soest / Zeist schilderden deze schilderijtjes op 5 september op Landgoed de Paltz tijdens hun dag uit op het Arts Center. De schilderijtjes geven de gevoelens van de vluchtelingen weer over hun huidige situatie, Nederland en natuurlijk hun thuisland.

De schilderwerkjes komen recht uit het hart en tonen gevoelens en emotie. De expositie is onze manier om de mensen bewust te maken van de problematiek vanuit het oogpunt van het kind. De 60 geëxposeerde schilderijtjes zijn door de kinderen geschilderd o.l.v. Soester beeldend kunstenaar Co Limburg.

De expositie heeft 3 maanden gehangen op het Gemeentehuis van Soest en is nu integraal opgenomen in de expositie ‘Op de vlucht’ op Huis Doorn, te bezichtigen tot einde augustus 2016. Een expositie waarin de vluchtelingenproblematiek in de 1e wereldoorlog en de huidige vluchtelingen situatie door middel van beeld en geluid zichtbaar wordt gemaakt.