2020

Masterclass Camiel Boomsma, 12 januari

Op 12 januari heeft pianist Camiel Boomsma een openbare masterclass gegeven aan de getalenteerde jonge pianist Tiwaz Kraan, leerling aan de J.S. Bachschool. Tiwaz Kraan (11 jaar) won onlangs de ‘Masterclassprijs’ tijdens het Johan van den Boogert Concert in Singer Laren, een concert georganiseerd door het Herman van Veen Arts Center.

Tiwaz Kraan en Camiel Boomsma

Camiel Boomsma is een van de meest veelbelovende pianisten van deze tijd. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, Teatro la Fenice in Venetië en St. John’s Smith-square in Londen.
In juli 2020 maakt hij zijn tweede solotour door China. In maart 2020 debuteert hij bij het Noord Nederlands Orkest met Chopin’s 2e pianoconcert.

Vernissage Astrid Rubie, 22 januari

In samenwerking met DePlaatsMaker, een organisatie die in Utrecht atelierruimte aanbiedt aan professionele kunstenaars, presenteren we onze eerste gastexposant van 2020. Astrid Rubie is alweer de zevende gastexposant gepresenteerd door het Herman van Veen Arts Center en DePlaatsmaker.

Overvecht 
“De vallei op Landgoed de Paltz is een oude zandafgraving‭, ‬de Utrechtse wijk Overvecht werd ervan gebouwd‭. ‬Nu groeien er grassen‭, ‬bijzondere orchideeën‭, ‬zandblauwtjes en andere bloemen‭.‬”‭ ‬In 2017‭ ‬las ik dit citaat van Herman van Veen in het magazine van de Nederlandse Spoorwegen‭, ‬over Landgoed‭ ‬De Paltz‭. ‬Het citaat trof mij‭, ‬want mijn serie schilderijen getiteld Overvecht heeft een relatie hiermee‭.‬

Tot 1960‭ ‬was Overvecht weiland en door een grenswijziging werd de bouw‭ ‬–met zand van De Paltz‭- ‬van deze‭ ‬naoorlogse wijk mogelijk‭. ‬In de beginjaren was het een nieuwbouwwijk‭,  ‬inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwassen multiculturele stadswijk‭. ‬In 2009‭ ‬werd een hoge flat gesloopt aan de Einsteindreef in Overvecht en nadat de grijze voorgevel ontmanteld‭ ‬was‭, ‬kwamen kleurrijke binnenkamers tevoorschijn‭. ‬Het fascineerde mij en de transformatie van de grijze gevel naar de vele kleurschakeringen werd voor mij een metafoor van de inmiddels multiculturele wijk met de bomen als stille getuigen van deze ontwikkeling‭. ‬Deze waarneming van stedelijke verandering heeft geleid tot het creëren van de serie‭ ‬Overvecht‭.

Overvecht 43

Vanuit deze bron begon mijn onderzoek of en hoe ik vanuit een tweedimensionaal houten vlak meerdere‭ ‬beeldelementen kon laten samenkomen‭. ‬Als drager van een schilderij gebruik ik hout omdat dit duurzaam materiaal het verstrijken‭ ‬van de tijd in een tijdsbeeld weergeeft‭. ‬Ik onderzoek tegenstellingen tussen architectonische en grillige natuurlijke lijnen‭. ‬Van uitbundige kleurexplosies tot ingetogenheid in combinatie met de eigenzinnige wereld van het pure hout‭. ‬Het leidt naar onbegrensde en oneindige kleurstudies‭. ‬

Gaandeweg zijn er in deze serie meerdere werken ontstaan in uiteenlopende maten‭. ‬Zowel mini als‭ ‬monumentale meer-luik schilderijen‭.‬ De natuurlijke omgeving van landgoed De Paltz en het historische gebouw uit vervlogen tijden is een prachtige‭ ‬context voor mijn schilderijen uit de serie‭ ‬Overvecht‭. ‬Het toegankelijke Herman van Veen Arts Center is een dynamisch podium met lichte‭, ‬royale tentoonstellingsruimtes‭, ‬te midden van de bomen op het landgoed‭, ‬als stille getuigen‭.‬

Goed Geld Gala VriendenLoterij, 6 februari

Afgelopen donderdag zijn we weer gast geweest op het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij. Op dit jaarlijks gala krijgen de vaste beneficiënten hun vaste bijdrage aan hun doelstellingen. Daarnaast krijgen nieuwe stichtingen een vaste of éénmalige bijdrage. Dit jaar vond het plaats in het vernieuwde Naturalis in Leiden. Vanuit de loterij opbrengsten uit 2019 heeft de VriendenLoterij 61,8 miljoen Euro kunnen geven aan haar goede doelen.

Foto: Roy Beusker

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk. Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de op één na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Paul van Vliet, 12 februari

Samen met de Algemene Senioren Vereniging Zeist hebben we een lezing van Paul van Vliet voor de achterban van de ASZ georganiseerd.

Paul liet zich eerst interviewen door journalist Cees Labeur waarna een vragenronde uit het publiek, vervolgens las Paul voor uit zijn boek ‘Brieven aan God en andere mensen’.

Wat een daverend succes was de voorstelling van Paul van Vliet op 12 februari in de Kapschuur van de Paltz.’ De overvolle zaal en Paul hadden een fantastische match. Paul wist dan ook van geen ophouden. Kortom, iedereen hing aan zijn lippen. Hij stelde zich kwetsbaar op, was geestig, soms ernstig, dan weer vrolijk, en zeer onderhoudend.


Foto’s Albert van Kuijk

Kabouter Paltz en de Alvermannen, 22 februari t/m 1 maart

In de voorjaarsvakantie hebben we wederom een serie voorstellingen geschikt voor alle kinderen en hun ouders en grootouders. Elke dag om 11:00 speelt Bert Simhoffer ‘Kabouter Paltz en de Alvermannen’. Reserveren kan via deze link.

Corona, 16 maart

Helaas zijn midden in de Corona crisis beland. Vanwege alle beperkingen die momenteel opgelegd zijn, is een groot deel van de activiteiten op het Arts Center stil komen te liggen. Tot de RIVM regels wijzigen zullen we helaas dicht moeten blijven. We wensen iedereen om ons heen en ook onszelf van ganser harte toe dat we deze crisis te boven komen.

Corona, mei

De gallery van ons Arts Center en het Landgoedtheater de Kapschuur zijn weer geopend en gevuld met schitterende exposities. Men kan zelfs een koffie to-go verkrijgen. Helaas zijn onze voorstellingen nog niet heropgestart.

Corona, Juni en verder de zomer in

Het Zomert weer op De Paltz, alle activiteiten starten langzaam weer op al zij het in beperkte mate. Door de Corona crisis zal de praktijk op ons Arts Center naast de beperkende RIVM maatregelen helaas ook voor onze bezoekers op financieel gebied wijzigen. Niet alle voorstellingen kunnen in deze tijd kosteloos aangeboden worden. Natuurlijk hebben we de ruimte om groepen die we uitnodigen nog kosteloos te ontvangen maar het algemene publiek moeten we vragen om een bijdrage.

Onderstaand filmpje geeft weer wat we komende maanden te bieden hebben op het Arts Center.

Corona, september

In september zullen we weer beginnen met de eerste voorstellingen die volledig gedragen worden door onze stichting. De Paltz kamermuziekserie start op 20 september met een concert van Marieke Vos en Camiel Boomsma. Later in het jaar zullen de voorstellingen ‘Rimpelingen’ en ‘Gebroken Glas’ toegevoegd worden aan het programma. De toegang is gratis, kaarten kunnen gereserveerd via de site van het Arts Center.

VriendenLoterij, september

Wij zijn verheugd mee te kunnen delen dat de samenwerking tussen onze stichting en de VriendenLoterij per 1 januari 2021 verlengd wordt met een periode van drie jaar. Sinds 2015 ontvangt Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds jaarlijks 100.000 euro t.b.v. de programmering op ons Arts Center.

Met deze verlenging is het wederom mogelijk om iedereen voor wie een dagje theater niet vanzelfsprekend is uit te nodigen om mooie voorstellingen bij te wonen.

De samenwerking is onlangs geëvalueerd, en de Raad van Commissarissen van de VriendenLoterij heeft besloten de samenwerking voort te zetten. Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen VriendenLoterij: ‘Wij zijn trots dat de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers kan blijven bijdragen aan de culturele activiteiten die door jonge kunstenaars op het Herman van Veen Arts Center voor kwetsbare groepen worden ontwikkelt’. 

De VriendenLoterij
De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk. 

Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. Inmiddels spelen 650.000 deelnemers mee voor 46 goede doelen en bijna 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Sinds 1998 is ruim 969 miljoen euro aan goede doelen geschonken. Organisaties zoals KWF KankerbestrijdingFonds Gehandicaptensport,  Hartstichting, Nationaal Fonds Kinderhulp en Nationaal Ouderenfonds ontvangen jaarlijks een bijdrage. 

This image has an empty alt attribute; its file name is GGG-2020-1024x503.jpg
Foto: Roy Beusker


De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de op één na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.vriendenloterij.nl

Kamermuziekconcerten, oktober en december

Mede mogelijk gemaakt door:

Ondanks de af en aan lockdowns vanwege COVID-19 hebben we vanuit de stichting in het laatste kwartaal van 2020 toch nog 3 mooie kamermuziekconcerten kunnen organiseren.

Joachim Eijlander, 25 oktober

Tijdens de Paltz Kamermuziekmiddag van 25 oktober speelde cellist Joachim Eijlander een concert rondom J.S. Bach. De stukken die Joachim speelde zal hij ook uitvoeren tijdens zijn concert op 27 oktober bij de Cello Biënnale in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Daarnaast speelt Joachim twee stukken van zijn nieuwste CD: De Toccata en Chonguri van S. Tsintsadze.

De presentatie van het concert lag in handen van Ab Nieuwdorp, presentator De Klassieken op NPO Radio 4

Marieke Vos en Camiel Boomsma, 6 december

Apollon Duo, 13 december

Het Apollon Duo, bestaande uit violisten Matthijs van der Wel en Ernst Jan Vos.

Ernst Jan Vos en Matthijs van der Wel.  Zij studeerden samen in de vioolklas aan het Conservatorium van Amsterdam. Ernst Jan is inmiddels afgestudeerd bachelor en masters in Amsterdam waarbij hij een van zijn master jaren in Wenen heeft gestudeerd. Matthijs studeert dit jaar af voor zijn master en daarvoor zijn o.a. de opnames gemaakt, afgelopen december, in Landgoedtheater De Kapschuur op het Herman van Veen Arts Center. Beiden violisten hebben regelmatig op het Arts Center gespeeld tijdens de Kamermuziekmiddagen en in het Harlekijn Kamerorkest.