2019

Vernissage en open atelier van Robert Roest, 27 januari en 16 en 17 februari

Robert Roest is de vierde jonge gastexposant, gepresenteerd door het Herman van Veen Arts Center en DePlaatsmaker (voorheen SWK030) een organisatie die in Utrecht atelierruimte aanbiedt aan jonge, professionele kunstenaars. De expositie toont een selectie van werken die Robert de laatste drie jaar gemaakt heeft.

Robert Roest:

Robert Roests practice of painting is visually rooted in both the contemporary world of new media as in the history of painting. In his work Roest explores painting in relation to digital media. His work is structured in a series of about 5-15 works. This serial method provides him to explore the possibility of his themes from different angles, and deploy multiple styles, as well as to keep his work open and not be pinned down too quickly on a particular idea or perspective. The series exist next to each other, in the same way different roles of an actor coexist. The work is much about the physical experience of seeing and also on our perception, about the impact images have on us, not at least the images we see online.

Op de vernissage gaf Robert toelichting op zijn werk

Goed Geld Gala 2019, 11 februari

11 februari heeft de VriendenLoterij op het Goed Geld Gala voor de 4e keer haar jaarlijkse bijdrage aan de programmering op het Arts Center geschonken aan onze stichting. Dit jaar kon de VriendenLoterij in totaal 61,1 miljoen Euro doneren aan haar goede doelen.

Miranda Putters, Dennis van der Geest, Astrid Rasch en Saskia Klomps

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden.

Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen.

Inmiddels spelen ruim 528.000 huishoudens mee voor 54 goede doelen en ruim 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Sinds 1998 is ruim 907 miljoen euro aan goede doelen geschonken.

ZIN 2019, januari, februari, maart en april

Afgelopen maanden is ons project ZIN doorgelopen, in elke maand van het jaar heeft een week in het teken van het project ZIN gestaan. Gedurende deze weken hebben we zeer veel Eritrese nieuwkomers mogen ontvangen op ons Arts Center, zowel statushouders als recent aangekomen mensen.

Allemaal instappen!

‘ZIN’ maakt deel uit van ‘De Zinspelen’

De Zinspelen bestaat uit Robin & Robel en ZIN. Robin & Robel is een muziektheatervoorstelling in vier aktes over ongelijkheid in verdeling. Het is geïnspireerd op het wereldwijd bekende aloude verhaal van Robin des Bois, ook bekend als Robin Hood, die steelt van de rijken en geeft aan de armen. Een spel over de zin van sprookjes. Robin & Robel vormt de opmaat voor ‘Zin’. Dit laatste is een interactieve voorstelling en een vernieuwend lesprogramma die de ‘zin’ en het geluk van communiceren aan wil reiken aan vluchtelingen die de Nederlandse taal moeten leren.

Onderweg

Het project heeft naast de bedoelde resultaten ook wat onverwachte resultaten hieronder een voorbeeld

Yonatan

Op 19 december bezocht ik de voorstelling ZIN. Aan het eind van de voorstelling werden de Eritrese bezoekers gevraagd naar hun droom. Yonatan Hailu vertelde dat hij professioneel wielrenner is en was gevlucht na een wedstrijd in België (althans dat maakte ik op uit zijn verhaal). Hij wilde erg graag zijn sportcarrière weer oppakken.

Een collega van mij (Bram Aerns) is wielrenner in Rotterdam, waar Yonatan in het AZC zit. Ik heb Bram benaderd met de vraag of Yonatan een keer met hem mocht meefietsen. Bram verwees me door naar een vriend (Wouter) die lid is van de Rotterdamse Wielervereniging Ahoy. Wouter was erge enthousiast en heeft er direct voor gezorgd dat Yonantan mee kon fietsen.

Op 23 december stuurde Yonatan zijn eerste rit naar mij. Hij bleek zo goed in het team te passen dat de vereniging hem heeft toegelaten tot het TEAM WASP. Ze sponsoren zijn lidmaatschap en tenue. Om mogelijk te maken dat hij wedstrijden kan rijden is een wielerlicentie nodig. Voor deze kosten gaat mijn bedrijf zorgen. Hierdoor is hij in staat om in 2019 alle wedstrijden van de Nationale Clubcompetitie te rijden. Ik ben uitgenodigd om zijn eerste wedstrijd te volgen (april) in de volgwagen van de ploegleider. Dat ga ik zeker doen! Het is volgens mij een mooi voorbeeld waar ZIN voor in het leven is geroepen. 

Menno van Hasselt  (Lot’s Foundation en van Hasselt onderwijsadvies)

Ontvangst Stichting Meeleefgezin, 26,27,28 en 30 april.

In de voorjaarsvakantie hebben we op 4 dagen ouders en kinderen van de Stichting Meeleefgezin mogen ontvangen. Mede dankzij de opbrengsten van onze 2 jaarlijkse Alfred Golf Charity Cup hebben we deze kinderen een leuke dag kunnen aanbieden.

De Stichting zet meeleefgezinnen op, een meeleefgezin biedt vrijwillig stimulerende opvang aan kinderen (bij start -9 maanden t/m 4 jaar) van ouders met psychische problemen. Op een vaste dag in de week en een weekend in de maand. Het doel is een langdurige relatie op te bouwen tussen de gezinnen.

Onderstaand een kort verslagje van de stichting zelf over één van deze dagen.

‘Samen op stap’ dagen op de Paltz

Wat was het weer een fantastisch samenzijn op de ‘Samen op stap’ dagen op de Paltz in Soest. Op de 4 georganiseerde dagen konden de kinderen samen met hun ouder(s) en meeleefouder(s) genieten van elkaar en van het leuke programma.

De dag begon met het weerzien en bijkletsen van alle deelnemers onder het genot van een drankje in de Villa. Om 11 uur klonk de bel waarna we de stoet volgden naar de Kapschuur, waar de voorstelling ‘Koning Sam’ de kinderen, en stiekem ook de ouders, in hun greep hield. Met een warming up voor lijf en stem, volgden we koning Sam en Alfred Jodocus Kwak naar het koningschap in Hotsknotsbotswana met een lach en een traan. Een aanrader!

De honger werd gestild met poffertjes en patat waarna de groepsfoto in het bos natuurlijk niet mocht ontbreken. Ieder gematcht gezin is vastgelegd met een polaroid, 1 voor het gezin en 1 voor het meeleefgezin welke door middel van een magneet op de koelkast ‘geplakt’ wordt. Hoe vertrouwd is het voor het kind om zowel bij de ouder(s) als de meeleefouder(s) dezelfde foto te zien hangen van zijn dierbaren bij elkaar.

Wat hebben we van elkaar genoten, 1 ouder zei: ”Ik vergeet helemaal dat mijn kind bij een meeleefgezin is, het voelt als bij vrienden. Hun kinderen komen ook wel eens bij mij spelen”. Het is uitgegroeid tot een echt netwerkgezin.

De dag werd afgesloten met het verkennen van het landgoed; de klomp van Alfred, de schommels, het doolhof, het kabouterdorp en de krokodillen.

We kijken met veel plezier terug op dit ‘Samen op stap’ evenement.

3e Alfred Golf Charity Cup, 9 juni

Afgelopen 9 juni stond de derde Alfred Golf Charity Cup op de agenda.

Het was wederom een dag vol in de zon waarbij bij iedereen genoot van het golfspel, het divertissement en de BBQ.

De Alfred Golf Charity Cup wordt om het jaar georganiseerd. Het is een uniek golftoernooi gelardeerd met muzikale aspecten. De eerste twee edities van de Alfred Golf Charity Cup zijn met groot enthousiasme ontvangen.

Het golftoernooi werd wederom gespeeld op Golfpark Soestduinen, een uitdagende Par 3 baan. De dag werd net als in 2015 en 2017 afgesloten met een prachtig programma op, het naast de golfbaan gelegen, Landgoed De Paltz waar het Herman van Veen Arts Center gehuisvest is.

We willen wederom al onze donateurs bedanken die deze dag mede mogelijk gemaakt hebben.

Antidote Dansfestival, 28, 29 en 30 juni

Antidote Festival wordt een driedaagse happening van beweging in al haar facetten: fysiek, emotioneel, poëtisch, politiek. Een tijdelijk collectief van internationale jonge professionele dans- en performancemakers uit onder meer Amsterdam, Brussel, Berlijn en Kaapstad zal gedurende drie dagen haar praktijk delen en een nieuwe invulling geven aan het generatielabel millennials.

We zullen ons samen met de bezoekers over relevante vragen buigen: hoe ziet solidariteit eruit? Wat is de waarde van onze gedeelde praktijk? Wat is de plek van de kunstenaar in de maatschappij? Hoe ziet de verbintenis met de toeschouwer eruit? Hoe creëren we een transformatie van een hiërarchisch systeem naar een horizontale en democratische kunstpraktijk? En hoe organiseren we de condities waarin wij kunst maken?

Antidote festival wordt een ‘no backstage festival’: bezoekers zijn net als performers overal welkom, er zijn geen in- en outsiders. ’s Middags en ’s avonds is er op het festivalterrein een diverse programmering te zien van circa vijf grotere dansvoorstellingen op de main stages en zes tot acht fringe-voorstellingen/performances/lezingen op de ‘forest stages’ die het landgoed tot een verrassend en avontuurlijk bewegend terrein maken. De programmering bestaat uit een mix van onontdekt jong maak-talent en grote namen binnen de internationale
dansscene.

Er zullen ‘gaga-people’ lessen worden gegeven door ex- Batsheva dansers die zijn opgeleid door Ohad Naharin (de gerenommeerde Israëlische choreograaf die jarenlang aan het roer stond van Batsheva Dance Company).

Makers houden (generale) repetities op de podia, er zijn bewegingsworkshops en meditatiesessies. De bezoekers zijn ook hier welkom om mee te kijken, denken, bewegen of helpen.