2022

Ook dit jaar wordt onze programmering mede mogelijk gemaakt door:

Januari,

Ondanks dat we grotendeels stilgelegd zijn en minder bezoek kunnen ontvangen dan we zouden willen, willen we iedereen toch op de hoogte houden over alles wat er speelt op ons Arts Center en over hoe we ons voorbereiden op betere tijden. Elke maand verschijnt op YouTube ons Paltzjournaal. Alle oude en toekomstige journaals kunt u hier vinden.

Herstart activiteiten,14 Februari

In Februari zijn we weer gestart met onze programmering. Eerst in kleine publieksgrootte en hopelijk vanaf einde van de maand weer met een volle zaal.

Kick off was er op 13 februari met een concert uit onze kamermuziekserie door het Nederlands Kamermuziek Ensemble, zij speelden het prachtige klarinetkwartet van Walter Rabl opus 1. Het ensemble bestaat uit: Nederlands Kamermuziek Ensemble: Violiste Lisanne Soeterbroek, Klarinettiste Marieke Vos, Cellist Charles Watt en Pianist Bas Verheijden.

Klik om te vergroten

Het concert werd gevolgd door een door het publiek bijgewoonde masterclass van Bas Verheijden aan de jonge pianist Kaylin Rademaker, leerling van Georgina Collington bij de School voor Talent van Scholen in de Kunst.

Klik om te vergroten

Programmering komende periode,18 Februari

Gedurende de af en aan lockdowns is er op ons Arts Center hard gewerkt aan een nieuwe serie voorstellingen voor de komende periode. Voorstellingen waarbij jong talent weer een grote rol speelt, waaronder studenten aan de Frank Sanders akademie, studerende musici en net aan het conservatorium afgestudeerde musici.

Hieronder ziet u een greep uit het programma aanbod voor komende periode. Wekelijks te bezoeken in de weekeinden. Reserveren: Herman van Veen Arts Center

Alfred Jodocus Kwak en De Witte Koningin, Gaëtane zingt Barbara, Saskia zingt Sonneveld, Als bomen…

Klik om te vergroten

Plaatsing schaaktafels, 23 februari

Workshop schaken bij Alfred Jodocus Kwak en de Witte Koningin, 3 & 4 maart

Kamermuziekserie Scholtes & Janssens, 10 april

Op 10 april heeft het Scholtes & Janssens Piano Duo een concert en masterclass gegeven in de serie Paltz Kamermuziekconcerten. Op het programma stonden werken van Tchaikovsky en Rimsky- Korsakov.
Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest vooraanstaande pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen met de woorden ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’.
Het duo trad al op in 30 landen over de hele wereld.

‘THE NEXT, de gehele maand April

Gedurende de hele maand april houden we onze eerste expositie in ons Landgoedtheater de Kapschuur. Dit is mogelijk omdat we de afgelopen periode mobiele expositiewanden hebben kunnen plaatsen. Achtergrond hiervan was met name de spreiding van publiek in Corona tijden. Op deze manier kunnen we en meer gasten ontvangen in periodes van maatregelen en we kunnen extra ruimte bieden aan jonge beeldend kunstenaars. De eerste expositie is van zes jonge beeldend kunstenaars, studerend aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht, getiteld ‘THE NEXT’. De studenten zelf ontvangen u zelf in hun expositie.

Klik om te vergroten

Kamermuziekserie: Coraline Groen en Rik Kuppen, 1 mei

Op zondag 1 mei speelde violiste Coraline Groen samen met pianist Rik Kuppen een concert in de serie Paltz Kamermuziekconcerten! Coraline won in 2020 de eerste prijs tijdens het Oskar Back Vioolconcours. Dit concert was onderdeel van haar concerttour naar aanleiding van deze prijs. Op het programma stonden prachtige werken van Ravel, Medtner en Prokofiev!

Klik om te vergroten

Mei, doorlopend aanbod gebruik streamingfaciliteiten,

Kamermuziekserie ‘De School voor Talent’,14 mei

Op 14 mei werd er een gevarieerd programma opgevoerd door jonge talentvolle musici van De School voor Talent Muziek Klassiek, De Excellence Klas. Op het programma stonden werken voor o.a. piano, hoorn, klarinet en dwarsfluit.

De School voor Talent Muziek Klassiek is een afdeling van Scholen in de Kunst waarin getalenteerde leerlingen, toegelaten na een auditie, lessen krijgen in theorie, koorscholing en kamermuziek. Ook worden er voor hen veel concerten georganiseerd. De Excellence Klas is een stroming binnen de School voor Talent waarin vijf geselecteerde leerlingen meer uitdaging krijgen in de vorm van bijzondere concerten, masterclasses en coaching bij concoursen.

4e Alfred Jodocus Kwak Golf Charity Cup, 5 juni

Klik om te vergroten

5 juni hebben we voor de vierde keer ons 2 jaarlijks golftoernooi georganiseerd. De Alfred Golf Charity Cup. Het is weer een mooie dag geworden waarbij we gezegend waren door de weergoden. Mooi weer als het moest, slecht weer als het kon. Dankzij alle deelnemers, sponsoren en vrijwilligers hebben we weer een mooi bedrag bijeen kunnen sprokkelen. Komende twee jaar zullen we dankzij deze en de vorige editie ongeveer vijftienduizend Euro aan de doelstellingen van het toernooi kunnen besteden.

This image has an empty alt attribute; its file name is Sponsoren.png

Een nieuwe vleugel, 1 juli

Dankzij een genereuze gift hebben we met onze stichting een nieuwe vleugel kunnen aanschaffen, de ‘Tijmen Koelewijn vleugel’. Op 1 juli is deze vleugel feestelijk in gebruik genomen tijdens een voorleesvoorstelling van Herman van Veen onder begeleiding van de pianist Camiel Boomsma.

10 jaar Herman van Veen Arts Center, 9 juli

Dit jaar bestaat het Arts Center alweer 10 jaar. Dit heugelijke feit hebben we gevierd met onze vrijwilligers, stoelhouders en vrienden. De hele dag stond in het teken van de programma’s en podiumkunstenaars die we door de jaren op het Arts Center hebben ontvangen. Een estafetteconcert van ‘s ochtends 10:00 uur tot en met een laatste concert om 20:00 uur, afgetrapt door Herman van Veen en Edith Leerkes met doorlopend om het halfuur een nieuwe voorstelling. De voorstellingen werden aan het Arts Center aangeboden door de artiesten en door het Arts Center aan onze gasten. Een videoverslag ziet u in ons Paltzjournaal van september.

Klik om te vergroten
Klik om te vergroten

‘Gebroken Glas’: Stemmen uit Oekraïne, 31 juli

Nataliia Cioban en Alisa Sova traden, in het kader van ons project ‘Gebroken Glas’, op in ons landgoedtheater. Opera zangeres Nataliia Cioban is recent als vluchteling neergestreken in Katwijk. Ze zong onder andere in het Kiev Opera Theater en treed normaalgesproken op in Europa en Azië.

Alisa Sova is pop en rock zangeres, afgestudeerd aan de Kiev Circus Academy. Eerder zong ze in Oekraïne in het circus en trad ze op in verschillende televisie programma’s. In Nederland zingt ze voornamelijk om fondsen te werven voor haar land.

‘Gebroken Glas’ is een project van het Herman van Veen Arts Center Fonds dat bestaat uit voorstellingen en concerten georganiseerd voor en door vluchtelingen. Op deze middag presenteerde het Arts Center Fonds ‘Stemmen uit Oekraïne’, een concertprogramma voor en door mensen die recent uit Oekraïne moesten vluchten. Het project wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Kamermuziekserie, 9 oktober

Deze zondag kon er kennis gemaakt worden met de verschillende soorten klarinetten uit de klarinetfamilie. Klarinettisten Lisette Harms, Moniek Schippers en Marieke Vos speelden de mooiste werken voor drie klarinetten. Op het programma stonden stukken van Bach, Mozart, Benny Goodman en meer.

Anne, de lotgevallen van een poes, herfstvakantie

Er was eens een sprookje over een schipperspoes. Dat begint zo spannend, dat het daarna alleen maar langer en gelukkiger kan worden. Toen Anne op de wereld werd gezet, brak het schip in twee en verloor ze alles wat haar lief was. 

Zo klein zo fijn, nog nauwelijks wat  
kleine blote kat  
Wist niet dat je iets verliezen kon  
als je nog niet weet dat je ’t had  
Geen papa meer en moederloos  
hulpeloos verloren  
Geen potige broer of kattige zus   
om je aan te storen.  

Deze herfstvakantie hebben we mede door een bijdrage van de gemeente Soest een nieuw programma aan kunnen bieden aan ons publiek. Een symfonisch sprookje, geschreven door Herman van Veen, dat zich in poppenspel afspeelt onder de rokken van een barones. Een poppenspel, een vertelling en poeslieve liedjes. Muziek van de schrijver en Edith Leerkes, liedteksten van Mark Haayema en poppen van de hand van Cynthia Borst. In februari wordt het sprookje ook uitgevoerd met een ensemble van het Residentieorkest in de concertzaal van Amare in Den Haag.

Kamermuziekserie – masterclass Camiel Boomsma en Daniël Snaterse, 13 November

We kijken terug op een mooie zondagmiddag waarbij pianist Camiel Boomsma een masterclass gaf aan de jonge talentvolle pianist Daniël Snaterse uit Ermelo. De 17 jarige Daniël won in 2021 al de aanmoedigingsprijs tijdens de regiofinale Oost van het Prinses Christina Concours en dit jaar won hij de derde prijs.

De masterclass was onderdeel van zijn prijzenpakket, naast de masterclass won hij een optreden tijdens het Orlando Festival, het oudste kamermuziekfestival van Nederland, en een optreden in de Classic Express, een rijdende concertzaal.

Daniël speelde tijdens de masterclass stukken van Tsjaikovsky en Chopin. Daniël zet zich ook in als vrijwillige pianist op o.a. verschillende zorgcentra in Almelo.

Kamermuziekserie Kirila Kraal, Eduardo Crespo en Lestari Scholtes, 18 december

Deze middag gaven sopraan Kirila Kraal, violist Eduardo Crespo en pianiste Lestari Scholtes een prachtig concert in de serie ‘Paltz Kamermuziekconcerten’. Het laatste concert van 2022 alweer.

Tijdens dit concert namen sopraan Kirila Kraal, violist Eduardo Paredes Crespo en pianiste Lestari Scholtes ons mee naar de betoverende wereld van de kamermuziek en het lied, de romantiek van onder meer Brahms en Schumann en de dromerigheid van Fauré. Alvast vooruitblikkend op de kerstdagen stond ook Schubert’s Ave Maria en Adam’s Cantique de Noël op het programma.