2023

Onze volledige algemene programmering voor de eerste helft van 2023 vindt u hier.

Ook dit jaar wordt onze gehele programmering mede mogelijk gemaakt door de:

Stemmen uit Oekraïne, 1 januari

Op 1 januari speelde Alisa Sova voor de tweede keer in ons Kapschuurtheater. Alisa is pop en rock zangeres, afgestudeerd aan de Kiev Circus Academy. Eerder zong ze in Oekraïne in het circus en trad ze op in verschillende televisie programma’s. In Nederland zingt ze voornamelijk om fondsen te werven voor haar land. ‘Stemmen uit Oekraïne’ is onderdeel van een doorlopend project van het Herman van Veen Arts Center Fonds dat bestaat uit voorstellingen en concerten georganiseerd voor en door vluchtelingen. Komende maanden zal vanuit dit project het volgende programma ‘En toen…’ gepresenteerd worden. ‘En toen’ wordt ook ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en de gemeente Soest.

Kamermuziekserie jong talentenconcert: Jasmijn Calis, 22 januari

Afgelopen zondag speelde de twaalfjarige Jasmijn Calis op het Arts Center in onze Kamermuziekserie, jong talentenconcert. Jasmijn kreeg als vierjarige voor het eerst een blokfluit in handen en is sindsdien niet meer opgehouden met fluiten. “Dat je er zoveel mee kan, dat vind ik het leukste aan blokfluit. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten blokfluiten. Je speelt als blokfluitist nooit één instrument.” Jasmijn bespeelde tijdens het concert, onder begeleiding Andrea Friggi op klavecimbel dan ook vijf fluiten.

Vandaag was het Paltz Kamermuziekconcert, op een heel mooi landgoed waar alle sneeuw was blijven liggen en het dus leek alsof we in een sprookjeslandschap waren. Het was een superleuke ervaring. Toen we aankwamen – wat nogal een uitdaging was, omdat de artiesteningang alleen door een wirwar van besneeuwde weggetjes kon worden bereikt – gingen we eerst naar de kleedkamer waar we even konden relaxen. Daarna ging ik inspelen met Andrea Friggi, een klavecinist van het Conservatorium van Amsterdam met wie ik vaak samenspeel.‘ Jasmijn Calis

Jasmijn krijgt les op de jongtalentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en heeft al aan meerdere concoursen meegedaan en won daarmee diverse prijzen. Jasmijn nam deel aan de Muziekwedstrijd, de Open Recorder Days Amsterdam en was ze finalist bij het Koninklijk Concertgebouw Concours in augustus 2022. Ze speelde op het Grachtenfestival en werd genomineerd met de Bunschoten Jonger Talent Prijs.

Kamermuziekserie, 22 januari

Op dezelfde dag als ons jong talentenconcert gaven ook Marieke Vos en Camiel Boomsma een concert. Zij speelden een sprankelend programma bestaande uit het klarinetconcert van W.A. Mozart en werken van Clara en Robert Schumann.

Onze Kamermuziekserie komt in 2023 mede tot stand door:

Bezoek Stichting Balans, 29 januari

Op deze dag hebben we een groep kinderen op bezoek gehad via Stichting Balans. Stichting Balans is de welzijnsorganisatie voor Soest en Soesterberg. Balans organiseert allerlei activiteiten voor jong en oud en ondersteunt bewonersinitiatieven. Stichting Balans stimuleert mensen gebruik te maken van hun mogelijkheden en helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zo levert Balans een bijdrage aan een sociaal leefklimaat, waarin iedereen prettig kan wonen, werken en spelen.

In samenwerking met Stichting Balans hebben we dankzij de opbrengst ons golftoernooi, de Alfred Golf Charity Cup, een aantal kinderen een leuke dag op de Paltz bezorgd. De kinderen zijn opgehaald met onze Bertus Leerkes bus. Werden ontvangen met limonade, een koekje en kleurplaten, gingen langs bij ons kabouterbos en liepen een rondje langs onze exposities. Vervolgens zijn ze naar onze voorstelling ‘Alfred Jodocus Kwak, Koning Sam’ gegaan. Na afloop waren er frietjes met een lekker drankje. Dit jaar zullen we deze bezoeken nog vaker plaats laten vinden.

‘En toen…’,10 tot en met 26 februari

Deze week is ons vervolgproject op ons taalprogramma ‘De Zinspelen‘ van start gegaan, ‘En Toen…. En toen….’ is een muzikale theatervoorstelling uitgevoerd door vijf jonge vrouwen. We speelden deze voorstelling in 3 weken 15 keer. De voorstelling is gemaakt voor nieuwkomers in Nederland maar zeker zo boeiend voor wie er al waren. Bij de hele reeks voorstellingen zijn onder anderen leerlingen van het taalcentrum van Het Element uit Amersfoort te gast geweest. Op dit taalcentrum zitten niet Nederlandssprekende jongeren tussen de 12 en 18 jaar die nog maar kort in Nederland zijn. De leerlingen leren onze taal binnen contextrijke en praktijkgerichte vakken, waardoor de doorstroming naar het vervolgonderwijs versterkt wordt en de integratie bevorderd. Daarnaast hebben we jongeren ontvangen van het Walaardt Sacrékamp in Zeist, het COA en de noodopvang uit Zeist en via Vluchtelingenwerk gehuisveste vluchtelingen uit Baarn, Bunschoten en Soest.

Zondag 5 maart is er een extra voorstelling van ‘En toen…’ voor ons algemeen publiek, u kunt nog reserveren.

Klik om te vergroten

‘Sinds vanmorgen (24-02) hebben alle klassen van ons Taalcentrum de muziektheatervoorstelling En Toen op De Paltz in Soest  gezien, gehoord en beleefd. Al onze leerlingen en hun begeleiders hebben ervan genoten! De busreis, de ontvangst, de acteurs, het landgoed, het drankje na afloop: alles was TOP geregeld. Namens onze school: hartelijk dank voor jullie uitnodiging

Taalcentrum Het Element, Amersfoort

Klik om te vergroten

‘Anne de Poes’ 24 februari Den Haag

De voorstelling ‘Anne de Poes’, ontwikkelt door onze stichting samen met ‘De Grote Haay‘ en met ondersteuning van de gemeente Soest, is met het volledig Residentie Orkest opgevoerd in Amare in Den Haag. Het publiek bestond volledig uit schoolkinderen.

Anne de Poes is een heerlijke voorstelling voor jong en oud, en een perfect voorbeeld hoe theater voor de jeugd gemaakt moet worden.

Wie interesse heeft in het ontwikkelproces van een voorstelling als deze wil ik aanraden ook eens te kijken op de website van het Herman van Veen Arts Center. Behalve dat hier bijzondere voorstellingen voor een prikkie te zien zijn, is ook een voorstelling als deze hier langzaam opgebouwd. Met een kwartet uit het orkest, zonder projectiescherm, werd de voorstelling hier opgebouwd in ‘de Kapschuur’, een kleine theaterruimte. De eerste keer is dat dus nog met een cliffhanger, de tweede keer worden sommige dingen alleen nog verteld, soms is een pop nog niet helemaal af. Leuk om mee te maken, zeker als je vervolgens ook het geweldige eindresultaat ziet.’

2 quotes van Musicalworld die de voorstelling op 24-02-2023 beloonde met ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐) sterren, klik hier om het hele artikel te lezen.

Paltz Kamermuziekserie, 12 maart

12 maart gaf cellist Mick Stirling, solo cellist van het Radio Philharmonisch Orkest en hoofdvak docent cello aan het Conservatorium van Amsterdam, een masterclass! De masterclass werd gegeven aan drie jonge talentvolle studenten van het Conservatorium van Amsterdam: Antonio Biancaniello (piano), Salome Etter (klarinet) en Shira Pinkerfeld (cello). Voorafgaand aan de masterclass speelde Mick Stirling het Klarinettrio opus 114 van Johannes Brahms met klarinettiste Marieke Vos & pianist Camiel Boomsma.

Kamermuziekserie, 9 april

Tijdens het Paltz Kamermuziekconcert op 9 april speelde pianist Camiel Boomsma werken van Bach, Haydn en Wagner. Camiel wordt geprezen door de internationale pers en publiek om zijn gevoelige en indringende pianospel. Hij speelde op vele grote nationale en internationale podia, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, Teatro la Fenice in Venetië en St. John’s Smith-square in Londen.

Jeu de boules, 25 april

25 april is de aftrap geweest voor een serie Jeu de boules middagen. Met een klein toernooi gespeeld op “wilde” banen in het bos als op onze officiële Jeu de boules baan hebben we een begin gemaakt van hopelijk een mooie traditie bij ons op De Paltz. Iedere tweede dinsdag van de maand zullen we een jeu de boules-middag organiseren. In de regel van 13:30 tot en met 16:30 uur waarbij gebouled wordt onder leiding van een instructeur. Deelname is gratis maar het aantal plaatsen beperkt. De eerste jeu de boule middag is op dinsdag 9 mei 2023. Aanmelden kan via de internetpagina waarop onze volledige programmering van het Arts Center staat.

Duitse partner van ons golftoernooi, de Herman van Veen Stiftung, lanceert Henk de Mol zeilboot voor minder validen, 10 mei

Dankzij een bijdrage van de Herman van Veen Stiftung heeft de zeilvloot van de Kaarster Segel-Club e.V. op de Baldeneye-See in Duitsland zijn vloot uit kunnen breiden met een derde zeilboot geschikt voor minder validen.

Bezoek Stichting Balans, 11 juni

Op deze zondagochtend hebben we weer een groepje gasten mogen ontvangen van Stichting Balans. Kinderen, ouders en begeleiders zijn naar onze voorstelling ‘Speel Zing Dans’ geweest. Na afloop hebben we ze natuurlijk weer getrakteerd op een versnapering. Natuurlijk is e.a. weer mogelijk gemaakt vanuit de opbrengst van onze Alfred Golf Charity Cup.

Wat hebben wij, de kinderen, ouders en ik het geweldig gehad afgelopen zondag. Het was zo ontzettend goed geregeld en een erg warm ontvangst. Ik wil je daar voor bedanken!’ Stichting Balans

Kamermuziekserie, 11 juni

Op 11 juni speelden celliste Honorine Schaeffer, klarinettiste Marieke Vos en pianiste Lestari Scholtes. Op het programma stonden Mozart’s Kegelstatt Trio KV 498,het Gassenhauer Trio opus 11 van Beethoven en Trio Pathetique van Glinka.

Lestari, Honorine en Marieke

Kamermuziekserie, 17 juni

De School voor Talent Muziek Klassiek van Scholen in de Kunst is dé plek voor kinderen met aanleg en muzikaliteit die de ambitie hebben om zich verder te ontwikkelen. Op zaterdag 17 juni speelden zestien leerlingen tussen de 8 en 16 jaar op viool, fluit, piano, cello, klarinet, gitaar en hoorn stukken van o.a. Bach, Stamitz, Severn en Koetsier. De talenten werden op de vleugel begeleid door Georgina Collington.

Violisten De School voor Talent Muziek Klassiek

Kamermuziekserie, 3 september

Foto: Ronald Knapp

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 het pianoduo Scholtes & Janssens. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest vooraanstaande pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen met de woorden ‘het hadden net zo goed vijfentwintig of dertig vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’. Het duo trad op in dertig landen over de hele wereld. Johann Sebastian Bach wordt vaak de vader van de klassieke muziek genoemd. Zijn intrigerende, gelaagde componistes en zijn sterke persoonlijkheid inspireren tot op de dag van vandaag vele componisten. Vandaag duikt Pianoduo Scholtes & Janssens in de bijzondere band tussen drie van hun favoriete componisten, Mozart, Schubert en Satie, en Bach. Rode draad door het concert vormen zijn prachtige koralen, afgewisseld met topstukken uit het vier handen repertoire: Mozart’s Sonate in Bes, Schubert’s Fantasie in f en Satie’s La Belle excentrique.

Verlenging samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, 17 oktober

Sinds 2015 ontvangt onze stichting jaarlijks een bijdrage van de Nationale Goede Doelen Loterijen. Een bijdrage waarmee onze programmering mede mogelijk gemaakt is en wordt. In 2022 zijn we als stichting verhuisd van de VriendenLoterij naar de Nationale Postcode Loterij. In de afgelopen periode hebben de Nationale Postcode Loterij en onze stichting de samenwerking geëvalueerd. Naar aanleiding hiervan heeft de Loterij besloten de samenwerking voort te zetten.

Marieke Rodenhuis, Hoofd Goede Doelen Postcode Loterij: ‘Wij zijn heel trots dat de Postcode Loterij dankzij haar deelnemers het Herman van Veen Arts Center Fonds de komende drie jaar weer steunt’. De Nationale Postcode Loterij verlengt de samenwerking per 1 januari 2024, hierdoor ontvangen wij als stichting t/m 2027 de jaarlijkse bijdrage. Wij danken de Loterij en al haar deelnemers natuurlijk hartelijk voor hun bijdrage en inzet.

Klik om te vergroten

Over de Postcode Loterij 

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, groene en gezonde wereld waarin we niemand uit het oog verliezen. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. UNICEF, Voedselbanken Nederland, het Rode Kruis, Natuurmonumenten, KWF Kankerbestrijding, AAP en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.      

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO).

Bezoek Stichting Balans, 29 oktober

Klik om te vergroten

Op zondag mochten we weer een aantal kids ontvangen via Stichting Balans. Dit keer keken ze naar onze Kabouter Paltz. Waarna (of ervoor) weer een lekker drankje en een taartje wachtte. ‘Het was weer een geslaagd bezoek op een fantastische plek! Dank jullie wel!’

Kamermuziekserie, 29 oktober

Op 29 oktober speelde Marieke Vos en Camiel Boomsma werken van Brahms en Robert en Clara Schumann. Duo klarinettiste Marieke Vos & pianist Camiel Boomsma vormen sinds 2019 een bevlogen duo dat o.a. bekend staat om de veelzijdigheid in klankkleur en boeiende programmakeuzes. In september 2022 verscheen hun duo debuut CD ‘Sliding Doors’ bij het label Etcetera Records. Op de CD staan naast duo werken van Nino Rota, Henri Rabaud e.a. ook kamermuziekwerken met strijkers.

Kamermuziekserie, 3 december & 14 december

3 december; Deze zondagmiddag een soloconcert door Camiel Boomsma met muziek van Bach, Chopin, Hamm, Satie en Wagner. Op donderdag 14 december gaf klarinettist Tom Wolfs een inspirerende masterclass aan een jong ensemble, Erik Vogel (klarinet) en Tiwaz Kraan (piano), ter gelegenheid van hun ‘aanmoedigingsprijs’ gewonnen bij het Prinses Christina Concours ontvangen eerder dit jaar! Tom Wolfs is methodiek leraar aan het conservatorium van Amsterdam.

Kinder Winter Festival, december 2023 en januari 2024

Een winters programma met enkele nieuwe voorstellingen of voorstellingen in een nieuw jasje. De nieuwe voorstellingen worden gespeeld door studenten aan de Frank Sanders Akademie. Voor de programma’s zie de activiteiten onder 2024.