2023

Onze volledige algemene programmering voor de eerste helft van 2023 vindt u hier.

Ook dit jaar wordt onze gehele programmering mede mogelijk gemaakt door de:

Stemmen uit Oekraïne, 1 januari

Op 1 januari speelde Alisa Sova voor de tweede keer in ons Kapschuurtheater. Alisa is pop en rock zangeres, afgestudeerd aan de Kiev Circus Academy. Eerder zong ze in Oekraïne in het circus en trad ze op in verschillende televisie programma’s. In Nederland zingt ze voornamelijk om fondsen te werven voor haar land. ‘Stemmen uit Oekraïne’ is onderdeel van een doorlopend project van het Herman van Veen Arts Center Fonds dat bestaat uit voorstellingen en concerten georganiseerd voor en door vluchtelingen. Komende maanden zal vanuit dit project het volgende programma ‘En toen…’ gepresenteerd worden. ‘En toen’ wordt ook ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en de gemeente Soest.

Kamermuziekserie jong talentenconcert: Jasmijn Calis, 22 januari

Afgelopen zondag speelde de twaalfjarige Jasmijn Calis op het Arts Center in onze Kamermuziekserie, jong talentenconcert. Jasmijn kreeg als vierjarige voor het eerst een blokfluit in handen en is sindsdien niet meer opgehouden met fluiten. “Dat je er zoveel mee kan, dat vind ik het leukste aan blokfluit. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten blokfluiten. Je speelt als blokfluitist nooit één instrument.” Jasmijn bespeelde tijdens het concert, onder begeleiding Andrea Friggi op klavecimbel dan ook vijf fluiten.

Vandaag was het Paltz Kamermuziekconcert, op een heel mooi landgoed waar alle sneeuw was blijven liggen en het dus leek alsof we in een sprookjeslandschap waren. Het was een superleuke ervaring. Toen we aankwamen – wat nogal een uitdaging was, omdat de artiesteningang alleen door een wirwar van besneeuwde weggetjes kon worden bereikt – gingen we eerst naar de kleedkamer waar we even konden relaxen. Daarna ging ik inspelen met Andrea Friggi, een klavecinist van het Conservatorium van Amsterdam met wie ik vaak samenspeel.‘ Jasmijn Calis

Jasmijn krijgt les op de jongtalentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en heeft al aan meerdere concoursen meegedaan en won daarmee diverse prijzen. Jasmijn nam deel aan de Muziekwedstrijd, de Open Recorder Days Amsterdam en was ze finalist bij het Koninklijk Concertgebouw Concours in augustus 2022. Ze speelde op het Grachtenfestival en werd genomineerd met de Bunschoten Jonger Talent Prijs.

Kamermuziekserie, 22 januari

Op dezelfde dag als ons jong talentenconcert gaven ook Marieke Vos en Camiel Boomsma een concert. Zij speelden een sprankelend programma bestaande uit het klarinetconcert van W.A. Mozart en werken van Clara en Robert Schumann.

Bezoek Stichting Balans, 29 januari

Op deze dag hebben we een groep kinderen op bezoek gehad via Stichting Balans. Stichting Balans is de welzijnsorganisatie voor Soest en Soesterberg. Balans organiseert allerlei activiteiten voor jong en oud en ondersteunt bewonersinitiatieven. Stichting Balans stimuleert mensen gebruik te maken van hun mogelijkheden en helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zo levert Balans een bijdrage aan een sociaal leefklimaat, waarin iedereen prettig kan wonen, werken en spelen.

In samenwerking met Stichting Balans hebben we dankzij de opbrengst ons golftoernooi, de Alfred Golf Charity Cup, een aantal kinderen een leuke dag op de Paltz bezorgd. De kinderen zijn opgehaald met onze Bertus Leerkes bus. Werden ontvangen met limonade, een koekje en kleurplaten, gingen langs bij ons kabouterbos en liepen een rondje langs onze exposities. Vervolgens zijn ze naar onze voorstelling ‘Alfred Jodocus Kwak, Koning Sam’ gegaan. Na afloop waren er frietjes met een lekker drankje. Dit jaar zullen we deze bezoeken nog vaker plaats laten vinden.