2018

Opening expositie Vincent de Boer, 28 januari

A day in the forest wintereditie, 4 februari

Op deze zondag is het jaarlijks day in the forest mini muziekfestival gehouden. De bezoekers konden bij verschillende podia genieten van een uitgebreid programma.

Aestrid

Sam Solo

Ciao Lucifer

Zoals gebruikelijk werd het publiek weer uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het programma zodat ook komende zomer we weer een editie kunnen plannen.

Bezoek Algemene Seniorenvereniging Zeist, 12 februari

Deze maandag was het eerste bezoek van de Algemene Seniorenvereniging Zeist uit een rij van vier geplande bezoeken.

ASZ staat voor Algemene Seniorenvereniging Zeist en behartigt sinds begin 2013 de belangen van de leden. De ASZ is een vereniging voor bewoners van vijftig plus tot honderd plus.

‘Een bruisende vereniging waarbij ontmoeten centraal staat’.

De doelstellingen zijn belangenbehartiging, het bevorderen van maatschappelijke participatie, het organiseren van sociale activiteiten en het geven van voorlichting, hulp en advies.De leden van het ASZ zullen dit jaar nog drie keer langskomen voor een bezoek aan onze voorstellingen.

Deze maandag brachten de leden van ASZ een bezoek aan de voorstelling ‘Voor altijd de jouwe’.

Op 18 juni staat een bezoek aan de voorstelling ‘Mata Hari’ op het programma en op 24 september de voorstelling ‘Aan de hand van de gitaar’ van Edith Leerkes.

De reeks wordt afgesloten op 17 december.

Goed Geld Gala VriendenLoterij 2018, 19 februari

De Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds heeft afgelopen maandag, tijdens de uitreiking van de honorering voor de vaste benificiënten, op het Goed Geld Gala 2018 van de VriendenLoterij gehoord dat haar fondsaanvraag voor het nieuwe project ‘Zin’ gehonoreerd is.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Leo van Veen, Servicemanager Afdeling dataservice van de VriendenLoterij.

“Je weg vinden in Nederland als je gevlucht bent is erg moeilijk. Zeker als je nauwelijks geschoold bent. Veel jonge Eritreeërs ondervinden dat. ZIN, een theater- en lesprogramma van het Herman van Veen Arts Center Fonds biedt uitkomst om deze groep hun plek in de Nederlandse samenleving te laten vinden. Jonge acteurs, zangers en dansers maken een interactieve voorstelling met vluchtelingen als doelgroep. De zin en het geluk van communiceren staat centraal. Voor het lesprogramma wordt samengewerkt met New Dutch Connections, dat asielzoekers helpt bij ontmoetingen en investeren in de toekomst, en met Vluchtelingenwerk Nederland en ROC Midden Nederland. Een digitale versie van de show die 40 keer op het toneel komt zal nog meer publiek bereiken. De VriendenLoterij heeft zin in dit project en financiert het benodigde bedrag,”

Onze stichting is natuurlijk blij met de vaste bijdrage en verguld met de extra project ondersteuning en kijkt ernaar uit om in nauwe samenwerking met bovengenoemde organisaties het project ‘Zin’ uit te voeren.

Roy Beusker Fotografie

Kamermuziek Festival 2018, 9 & 10 juni

Programma Kamermuziek Festival 2018

Verslag Kamermuziekfestival 2018

A day in the forest, 1 juli

Verslag van A day in the forest op de site van 3 voor 12 van de VPRO

Bezoek aan Robin & Robel door Eritrese vluchtelingen 9 – 27 juli

Vanuit ons, door de VriendenLoterij mogelijk gemaakte, project ‘ZIN’ werken we samen met Stichting Lemat. Stichting Lemat helpt ons met de communicatie naar en met de Eritrese gemeenschap in Nederland.

Lemat verzorgt in samenwerking ook de coördinatie rond het bezoek van verschillende Eritrese groepen aan onze voorstelling Robin & Robel. Stichting Lemat kijkt er ontzettend naar uit meerdere groepen te verwelkomen bij Robin & Robel!

Gezien het hier gaat om grotere groepen Eritrese jongeren en kinderen dragen we vanuit de opbrengst van ons Golf Charity toernooi bij aan het vervoer van deze groepen bezoekers.

Onderstaand een greep uit de bezoeken die we de afgelopen weken gehad hebben via onze bovenstaande samenwerking.

Stichting Lemat bezocht vrijdag 13 en zaterdag 21 juli onze voorstelling Robin & Robel.

Deze bezoeken waren een van de velen in het kader van het project ‘ZIN’, dat door Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds in samenwerking met Stichting Lemat tot stand is gekomen.

13 juli vertrok onze Sichting Lemat taalklas uit Assen met 32 jongeren en 3 vrijwilligers met de bus naar het Herman van Veen Arts Center in Soest. Om het schooljaar af te sluiten bezocht de taalklas de voorstelling Robin & Robel. Een coproductie van Theater Gnaffel en Harlekijn Holland, te bezoeken.

Onderweg werd er gezongen en at iedereen samen een maaltijd die door de vrijwilligers werd verzorgd. Zowel de deelnemers en vrijwilligers waren ontzettend enthousiast en ontroerd door deze prachtige voorstelling!

Dit bezoek vormde een super kick-off van het project ZIN, dat door Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds in samenwerking met Stichting Lemat tot stand is gekomen.

15 juli  Stichting Timon uit Rotterdam.

Deze stichting is ook bij ons gekomen vanuit de samenwerking Stichting Lemat, met wie we samenwerken in het project ‘Zin’ (zie ook ons jaarverslag 2017). De groep kinderen / jongeren die naar de voorstelling is gekomen, was op kamp in Maarsbergen.

De jongeren zijn over het algemeen 0,5 tot 2 jaren in NL. Ze gaan allemaal naar school, eerst ISK (Taalonderwijs) en daarna, waar mogelijk, door naar het mbo.

Daarnaast werkt stichting Timon met veel vrijwilligers als netwerk om de jongeren heen. Waaronder taalvrijwilligers die de jongeren met nood en / of interesse, kunnen voorzien van bijscholing wat betreft de Nederlandse taal.

De reactie van de begeleider op hun bezoek aan Robin & Robel was als volgt: ‘Bedankt! En Bedank Herman ook maar, voor deze geweldige mogelijkheid. Dit heeft een aantal van onze jongeren de ogen geopend voor deze mooie kunstvorm. Wanneer je nieuwe initiatieven hebt om deze jongeren in aanraking te brengen met kunst, dan hoor ik het graag’.

Handtekeningenjagers

21 juli bezocht Stichting Lemat het Arts Center met ruim 60 nieuwe Eritrese Rotterdammers.

De groep bestond uit deelnemers van het Stichting Lemat project “Integreren doen wij samen” en bewoners van het AZC in Beverwaard vertrokken met twee flinke bussen richting Soest. Jong en oud genoot van de voorstelling waarin mooi gebruik wordt gemaakt van de prachtige omgeving van het landgoed waar het Herman van Veen Arts Center op gevestigd is.

Frontrow

Vernissage expositie Rafaat Ballan, 23 september

Het Herman van Veen Arts Center en SWK030 zijn een  samenwerking aangegaan om een breder publiek kennis te laten maken met kunst van jonge beeldend kunstenaars uit Utrecht. Er wordt vier een aantal keren per jaar een gastexpositie in de villa van het Arts Center op Landgoed De Paltz georganiseerd om zo jong talent de gelegenheid te bieden om te exposeren op deze bijzondere plek.

SWK030 creatieve huisvesting is een non-profitorganisatie met als doelstelling professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties betaalbare werkruimte te bieden in de gemeente Utrecht.  Als faciliterende instelling levert SWK030 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het behoud van het culturele klimaat in de stad en regio Utrecht. Dat doet SWK030 door het verwerven en beheren van panden, maar ook door huurders te stimuleren om samen te werken in hun gebouwen, door initiatieven van kunstenaars te ondersteunen en ruimten beschikbaar te stellen als presentatieruimten.

Raafat Ballan is de derde jonge gastexposant, gepresenteerd door het Herman  van Veen Arts Center en SWK030.

“In my painEngs, I try to present the huge and complex hidden reality and emoEons which are behind the  subjects I am facing.”

Raafat Ballan

Het werk van Raafat is tot eind november in de gallery op het Arts Center te zien.

Artytent, 10 november

Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort zijn ‘Artytent’ gestart. Hun doel hierbij is om kunst gemaakt door onontdekte kunstenaars te verkopen en om kunst toegankelijker te maken voor iedereen.

De kunstwerken die beschikbaar zijn gesteld, worden opgesteld in de zogenaamde Artytent die iedere week op zaterdag geopend is van half 2 tot 4 uur.  De eerste Artytent was geplaatst op 10 november op de paltz van het Herman van Veen Arts Center.  Het thema van de eerste Artytent is ‘DE VIER ELEMENTEN’

Vijftien procent van de opbrengst gaat naar de oprichters van Artytent, de rest is voor de kunstenaar. De oprichters staan van hun 15% de helft van het af aan de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind.

De Faam, De Baas, 7 december

Op 7 december hebben we met onze stichting de eerste opera op het Herman van Veen Arts Center in huis gehaald.

Wie is de baas in huis? Wat is echte liefde? En wie houdt wie voor de gek? 7 december hebben we kennis gemaakt met het huishouden van heer Lambertus, zijn huishoudster Serpintsje en zijn knecht Bokke in de komische opera De Faam De Baas. Een verhaal over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, rijke mensen en hun personeel maar ook over sterke vrouwen en de kronkelige wegen van de liefde.

De Faam de Baas is een vertaalde versie van de oorspronkelijk Italiaanse opera La Serva Padrona uit 1733, geschreven door Giovanni Battista Pergolesi. Met deze vertaling en onze voorstelling willen wij dicht bij het publiek komen. De opera is vertaald naar een combinatie van Fries en Nederlands. Voor iedereen te volgen dus. De locaties waar gespeeld wordt zijn klein en intiem van opzet. Opera op de huid. O.a. geregiseerd door ons bestuurslid Gooitsen Eenling.